Antena Căutare

I s-a spus: "Român nenorocit, du-te în ţara ta", și a ajuns să cucerească un show din Spania: „Băiatul ăsta poate schimba lumea“.

Cântă despre viaţa imigranţilor români din Spania şi a reușit să ridice în picioare publicul show-ului „Spain’s got talent“ cu o melodie despre indentitatea spaniolă, dar şi despre condiţia imigrantului român.

Cântă despre viaţa imigranţilor români din Spania şi a reușit să ridice în picioare publicul show-ului „Spain’s got talent“ cu o melodie despre indentitatea spaniolă, dar şi despre condiţia imigrantului român.

El Rumañol, un rapper în vârstă de 32 de ani din Oradea, a ajuns în semifinalele „Spain’s got talent“ după ce s-a prezentat cu o melodie care a cucerit juriul şi publicul. În piesă vorbeşte despre unitatea Spaniei, în timp ce Barcelona e dezbinată de proteste violente, după ce liderii separatişti catalani au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

„Băiatul ăsta poate schimba lumea“, a declarat cel mai critic membru al juriului.

Povestea de viață a lui Maxi Nica a fost documentată de jurnaliştii Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ şi publicată pe Libertatea.ro şi Teleleu.ro.

El Rumañol, pe numele său real Maxi Nica, a venit în Spania la vârsta de opt ani, împreună cu tatăl și fratele său, și de atunci a trăit “toată viața între două ape, toată viața între două limbi”. Tatăl i-a luat pe cei doi și au pornit într-o "excursie" în Europa.

Tatăl s-a urcat în autocar fără să spună familiei, fostei sale soții sau prietenilor din Oradea ce are de gând să facă. I-a anunțat doar că pleacă în vacanță cu copiii, dar a rămas acolo pentru totdeauna.

După aproximativ o săptămână în Spania, tatăl și-a găsit de lucru în construcții, iar pe Maxi l-a înscris la o școală. Era singurul român din clasă și nu i-a mers ca pe roate.

"Român nenorocit, du-te în ţara ta"

Maxi şi familia lui primeau haine de la Caritas, organizaţia filantropică a Bisericii Catolice, iar ceilalţi copii îşi băteau joc de el pentru că purta mereu aceleaşi tricouri. „Puto rumano, vete a tu país“ (Român nenorocit, du-te în ţara ta), îi spuneau.

Maxi era un copil foarte inteligent, învăța foarte bine și ieșe mai mereu în evidență, fapt pentru care a primit o bursă la Colegiul Mater Dei din Castellón, o şcoală privată unde merg copiii din familii înstărite. A fost primul elev român acceptat acolo şi a rezistat doar patru luni, pentru că era ţinta bătăii de joc. Pe la 16-17 ani, Maxi a început să riposteze în versuri la insultele colegilor şi astfel a devenit popular.

Acum, Maxi este programator şi, în timpul liber, cântă despre viaţa imigranţilor români din Spania, sperând ca într-o zi să poată trăi doar din muzică.

Numele său de scenă, El Rumañol, este o combinație a celor două identităli ale sale rumano şi español: Little Romania (cum i se spune oraşului Castellón de la Plana, unde trăiesc 14.000 de români), Copiii diasporei, Soy Rumañol, Mi Vida. După alegerile europarlamentare din mai 2019, el a compus o piesă dedicată românilor din diaspora care nu au putut vota, iar clipul a devenit viral.


INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tamara Buciuceanu Botez, înmormântată cu onoruri militare! Durere imensă la ceremonia funerară! „Nu se gândea la moarte”... Recomandare pentru permis port armă din partea unui preot din Iași! ”Sus numitul are calități morale deosebite, împlini...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x