I s-a spus: "Român nenorocit, du-te în ţara ta", și a ajuns să cucerească un show din Spania: „Băiatul ăsta poate schimba lumea“.

Cântă despre viaţa imigranţilor români din Spania şi a reușit să ridice în picioare publicul show-ului „Spain’s got talent“ cu o melodie despre indentitatea spaniolă, dar şi despre condiţia imigrantului român.

Cântă despre viaţa imigranţilor români din Spania şi a reușit să ridice în picioare publicul show-ului „Spain’s got talent“ cu o melodie despre indentitatea spaniolă, dar şi despre condiţia imigrantului român.

El Rumañol, un rapper în vârstă de 32 de ani din Oradea, a ajuns în semifinalele „Spain’s got talent“ după ce s-a prezentat cu o melodie care a cucerit juriul şi publicul. În piesă vorbeşte despre unitatea Spaniei, în timp ce Barcelona e dezbinată de proteste violente, după ce liderii separatişti catalani au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

„Băiatul ăsta poate schimba lumea“, a declarat cel mai critic membru al juriului.

Povestea de viață a lui Maxi Nica a fost documentată de jurnaliştii Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ şi publicată pe Libertatea.ro şi Teleleu.ro.

El Rumañol, pe numele său real Maxi Nica, a venit în Spania la vârsta de opt ani, împreună cu tatăl și fratele său, și de atunci a trăit “toată viața între două ape, toată viața între două limbi”. Tatăl i-a luat pe cei doi și au pornit într-o "excursie" în Europa.

Tatăl s-a urcat în autocar fără să spună familiei, fostei sale soții sau prietenilor din Oradea ce are de gând să facă. I-a anunțat doar că pleacă în vacanță cu copiii, dar a rămas acolo pentru totdeauna.

După aproximativ o săptămână în Spania, tatăl și-a găsit de lucru în construcții, iar pe Maxi l-a înscris la o școală. Era singurul român din clasă și nu i-a mers ca pe roate.

"Român nenorocit, du-te în ţara ta"

Maxi şi familia lui primeau haine de la Caritas, organizaţia filantropică a Bisericii Catolice, iar ceilalţi copii îşi băteau joc de el pentru că purta mereu aceleaşi tricouri. „Puto rumano, vete a tu país“ (Român nenorocit, du-te în ţara ta), îi spuneau.

Maxi era un copil foarte inteligent, învăța foarte bine și ieșe mai mereu în evidență, fapt pentru care a primit o bursă la Colegiul Mater Dei din Castellón, o şcoală privată unde merg copiii din familii înstărite. A fost primul elev român acceptat acolo şi a rezistat doar patru luni, pentru că era ţinta bătăii de joc. Pe la 16-17 ani, Maxi a început să riposteze în versuri la insultele colegilor şi astfel a devenit popular.

Acum, Maxi este programator şi, în timpul liber, cântă despre viaţa imigranţilor români din Spania, sperând ca într-o zi să poată trăi doar din muzică.

Numele său de scenă, El Rumañol, este o combinație a celor două identităli ale sale rumano şi español: Little Romania (cum i se spune oraşului Castellón de la Plana, unde trăiesc 14.000 de români), Copiii diasporei, Soy Rumañol, Mi Vida. După alegerile europarlamentare din mai 2019, el a compus o piesă dedicată românilor din diaspora care nu au putut vota, iar clipul a devenit viral.


Ultimele știri