Antena Căutare

Iașiul interzice accesul în cimitire! Care sunt situațiile în care oamenii mai pot merge la cimitir?

După limitarea accesului în mijloacele din transport în comun, primăria din Iași a introdus noi interdicții menite să prevină răspunderea coronavirusului. Mai nou ieșenii nu mai ai voie să intre nici în cimitirele din oraș, decât în situații excepționale.

Care sunt situațiile în care oamenii mai pot merge la cimitir?

Cei care trebuie să ia parte la înmormântarea unei rude sau a unei persoane apropiate, constructorii au persoanele care au obținut un aviz de lucru înainte de instituirea regulii.

În afara de aceste categorii, nimeni nu mai are voie să mai intre în cimitir!

Românii şi-au schimbat radical obiceiurile de zi cu zi, de la debutul stării de urgenţă. Mai exact, 98% dintre noi trăim altfel decât o făceam în urmă cu doar o lună de zile.

În primul rând, ne spălăm mai mult pe mâini. Potrivit răspunsurilor, 82% folosesc săpun şi dezinfectant mai des.

75% dintre cei chestionaţi spun că evită spaţiile publice şi ies din case doar pentru drumurile strict necesare. Iar 46% dintre ei nu părăsesc locuinţa fără să ia măsuri de precauţie, adică fără să îşi pună mască sau mănuşi.

Românii au făcut schimbări majore şi în modul în care îşi cheltuiesc banii. 49% dintre ei, adică aproape jumătate, au ales să reducă la minimum în această perioadă cumpărăturile. 42% spun că se gândesc de două ori înainte de a cumpăra ceva. Iar cei mai preocupaţi de împărţirea bugetului sunt adulţii cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani.

Studiul mai spune că una din 4 persoane şi-a asigurat provizii de mâncare pentru zilele petrecute în casă. 30% dintre români se orientează mai mult către cumpărăturile online în această perioadă, mult mai mult decât o făceau înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus.

Aflăm cu ocazia acestui studiu că un procent de 56% dintre români nu pot munci de acasă din cauza meseriei pe care o au. Asta face ca, atenţie, peste jumătate din populaţia activă să fie vulnerabilă în faţa virusului.

Doar 34% dintre angajaţii români şi-au mutat biroul acasă. Această categorie se împarte însă în două: 22% care lucrează PARŢIAL de acasă şi restul de 12% care lucrează în totalitate de la domiciliu. 9% dintre români obişnuiau să lucreze de acasă şi înainte de pandemie.

Românii încearcă să îşi desfăşoare activitatea ca înainte, însă după nici 3 săptămâni de la declanşarea restricţiilor, aproape una din 4 persoane a suferit deja o reducere a veniturilor lunare. Mai mult decât atât, 19% din populaţia activă a intrat în situaţia de risc în aceste zile. 8% dintre românii activi au în acest moment contractele de muncă suspendate. 7% au intrat în şomaj tehnic. Iar 4%, din păcate. şi-au pierdut deja locul de muncă.

Pandemia de coronavirus vine la pachet şi cu lucruri bune: ne sunăm mai des prietenii şi familia. 37% dintre români, potrivit studiului, îşi manifestă mult mai mult grija faţă de cei dragi. Iar 25% petrec acum mai mult timp cu copiii.

Studiul realizat între 26 şi 28 martie pe un eşantion de 1621 de persoane mai spune şi că românii încep să se bucure de prezent. Un prezent în care sănătatea şi bunăstarea, ale noastre şi ale celor dragi, sunt cele mai de preţ lucruri.

Observator Update, 6 aprilie, ora 16:00: 406 români s-au vindecat de COVID-19... România trimite pe "front", în Italia, o echipă de medici şi asistenţi medicali...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x