Live acumFilm: Aventura in doi
Prime Time 20:50Observator Special

În ce condiții trebuie purtată masca în spațiile deschise? Alexandru Rafila răspunde întrebărilor momentului

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a explicat în ce situații vom fi obligați să purtăm masca de protecție în spațiile deschise.

În ce condiții trebuie purtată masca în spațiile deschise? Alexandru Rafila răspunde întrebărilor momentului

Profimedia

Invitat la Antena 3, Alexandru Rafila a răspuns celor mai importante întrebări ale momentului. Este necesarp purtarea măștii și în aer liber? Se poate transmite COVID-19 în spații deschise? Dar de plajă? Cât de periculos este transportul în comun? Poate fi aerul condiționat o cauză a răspândirii coronavirusului?

Este necesară purtarea măștii și în aer liber?

„Da, dacă nu poate fi păstrată acea distanță de siguranță, de 1,5 metri. Este o măsură ce a fost luată peste tot în lume, iar România nu face excepție”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Se poate transmite COVID-19 în spații deschise?

„Se poate transmite, dacă suntem prea apropiați de persoanele cu care interacționăm, mai ales dacă nu purtăm mască de protecție”, a spus Rafila.

Cât despre pericolul transmiterii virusului pe plajă, Alexandru Rafila a precizat că nici aici nu suntem feriți de coronavirus, dacă nu ne luăm măsuri de siguranță, însă a ținut să precizeze că apa nu este un mediu ce favorizează transmiterea COVID-19.

„Nu prin intermediul apei, categoric. Proximitatea fizică este cea care condiționează transmiterea”, a adăugat specialistul.

Cât de periculos este transportul în comun?

„Este locul în care riscul epidemiologic este ridicat. Transportul în comun este greu de gestionat, din punct de vedere al numărului de călători, e un spațiu închis, are un cubaj limitat. (...) Dacă este posibil, mersul pe jos este întotdeauna recomandat”, a mai spus Alexandru Rafila.

Poate fi aerul condiționat o cauză a răspândirii coronavirusului?

„Aerul condiționat, teoretic, a fost menționat ca o posibilă cauză, dar nu este, cu siguranță, una dintre cauzele care să pună probleme în ceea ce privește răspândirea bolii”, a spus Rafila.

Recomandari