Antena Căutare

In centrele de recuperare psihiatrica se moare sub ochii medicilor

In centrele de recuperare psihiatrica din Romania, nu se face recuperare. Iar pacientii se sting sub ochii medicilor. Nu sunt bani, asa ca doctorii au plecat, iar bolnavii nu mai primesc nimic in afara de cateva pastile, atunci cand exista. Mergem in Dambovita, la spitalul de la Gura Ocnitei. Altadata cel mai bine dotat spital de profil din tara, dupa comasare, a ramas fara medici, fara bani. Iar pacientii, la mila Domnului.

Spitalul de psihiatrie de la Gura Ocnitei e pentru bolnavi loc de cazare cu gratii. Nu sunt bani de nimic. Pacientii mor uneori sub privirile neputincioase ale medicilor.

Doi psihiatri au grija de peste 230 de bolnavi internati aici. In ziua in care am fost noi la centru, era unul singur. Asa se face ca uneori pacientii fug in padurea din apropiere. Singurul paznic aflat la intrare nu reuseste sa le faca fata.

Lucrurile nu au stat mereu asa la Spitalul Gura Ocnitei. Pana in urma cu doi ani, cand a fost transformat in sectie de psihiatrie a spitalului de urgenta Targoviste, centrul era poate singurul din tara unde bolnavii primeau ingrijirile necesare, o spune fostul manager.

Mariana Savulescu a lucrat la Gura Ocnitei peste 20 de ani. Ea a implementat aici terapia prin teatru. A fost decorata de presedintele tarii. A fost cea care a reusit sa le dea autoritatilor romane o lectie. Le-a aratat ca se poate face performanta in centrele de psihiatrie.

Moare singurul spital construit de la zero, in ultimii 80 de ani. Si odata cu el, mor zeci de bolnavi. Raul a fost facut. Acum, autoritatile incearca sa repare greseala. Insa lucrurile se misca greu iar numarul romanilor cu afectiuni psihice e in crestere. Iar Romania are doar 23 de spitale si 9 sectii de psihiatrie.

Cel mai mare targ de universitati din Romania are loc in Bucuresti... E bataie mare pe locurile scoase la concurs de facultatile de agronomie din tara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x