Live acum
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

În lipsa unui vaccin anti-Covid, imunizarea pe cale naturală va dura circa 15 ani. Rafila: "doar 2,5% dintre români au trecut deja prin boală"

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat că imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani în lipsa unui vaccin anti-Covid. Totul raportat la studiile de seroprevalență care arată că doar procente mici din populația au trecut prin boală.

În lipsa unui vaccin anti-Covid, imunizarea pe cale naturală va dura circa 15 ani. Rafila: "doar 2,5% dintre români au trecut deja prin boală"

„Virusul nu dispare după al doilea val. Oamenii trebuie să înţeleagă că vom trăi cu acest virus în anii următori. Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni, vor apărea focare ici şi colo”, a declarat joi seară Alexandru Rafila la Digi 24.

Alexandru Rafila: ne vom putea întoarce la o viaţă normală abia după apariţia unui vaccin

„Oamenii au înţeles că după starea de urgenţă se întorc la normal. Şi s-au relaxat, şi apoi au apărut acele creşteri de cazuri. Vaccinul ne va permite sa ne relaxăm comportamental”, a mai afirmat Rafila.

Datele preliminare ale studiului de prevelanţă privind gradul de răspândire a coronavirusului în România arată că între 2% şi 2,5% dintre români au trecut deja prin boală, explică specialistul.

Cât a ajuns să coste un test pentru coronavirus? Oamenii au scos și 520 de lei din buzunare ca să afle dacă au Covid-19

România este pe locul 4 în UE la media de cazuri noi la suta de mii de locuitori, raportate la două săptămâni

La un ritm de îmbolnăvire de 500.000 de oameni la şase luni, de când România se confruntă cu coronavirusul, respectiv un milion de cazuri pe an, Alexandru Rafila a arătat că ar dura circa 15 ani până când măcar trei sferturi din populaţia României să se imunizeze pe cale naturală, astfel încât să oprească răspândirea virusului.

„România s-a stabilizat la 87-89 de cazuri la suta de mii de locuitori, medie la 14 zile. Pe locul 1 în UE este Spania, cu 135 de cazuri, apoi Luxemburg şi Malta, două ţări mici, cu impact nesemnificativ, apoi noi. Tendinţa în UE este de creştere, mai puţin accelerată, dar îngrijorătoare”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Toamnă, în România, la final de august. ANM, avertisment de ultimă oră: ”Vara se încheie cu temperaturi mai scăzute. Vor fi și ploi!”

El a legat această creştere a numărului de cazuri de reluarea activităţilor economice. „Când s-a reluat activitatea economică, Grecia avea 3 cazuri la suta de mii de locuitori, acum are 15, deci a crescut. La fel s-a întâmplat în Italia, în Germania”, a conchis acesta.

Recomandari