Antena Căutare

În loc de jucării și desene animate! Cea mai tânără bunică din lume este româncă și are 23 de ani

România se confruntă cu numeroase probleme dezbătute intens la nivel european, fără însă a li se găsi vreo rezolvare. Consumul de alcool în rândul tinerilor de până la 18 ani este în continuă creștere, la fel și numărul avorturilor în rândul adolescentelor. 

România se confruntă cu numeroase probleme dezbătute intens la nivel european, fără însă a li se găsi vreo rezolvare. Consumul de alcool în rândul tinerilor de până la 18 ani este în continuă creștere, la fel și numărul avorturilor în rândul adolescentelor.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a tras un semnal de alarmă în acest sens, la o conferință organizată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie. Mai mult, țara noastră are cea mai tânără bunică din lume ce are doar 23 de ani.

„Stăm prost la consumul de alcool şi la utilizarea mijloacelor de contracepţie, adică prevalenţa sarcinilor nedorite, pentru că în procente, creşterea este foarte mare. (...) În 2016, consumul de alcool a fost cu aproape 20% mai mare decât în 2009, ceea ce este foarte mult. (...) O chestiune care pe mine mă îngrijorează foarte mult este prevalenţa sarcinilor nedorite. În 2013, la elevele de 15-19 ani din România a fost de 53,9%, în 2016 prevalenţa a fost de 58%”. (...) Asta ne aduce alte probleme legate de prematuritate, abandonul copiilor nedoriţi”, a spus ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, în cadrul conferinţei „Adolescentul încotro?”, organizată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

În acest sens, Sorina Pintea a anunţat că Ministerul va eloabora un cod cu privire la sănătate, menit să combată aceste fenomene. De asemenea, Pintea a subliniat importanţa medicilor în instituţiile de învăţământ.

„Elaborarea acelui cod cu privire la sănătate, a legii cadru, acest cod va avea o componentă foarte importantă de prevenţie, apoi implicarea mai mult a medici şcolari, pentru că acum medicii şcolari, asistenţii medicali şcolari pot să se implice, având în vedere ultimele modificări legislative. Ministerul Sănătăţii doreşte ca fiecare să-şi facă treaba până la apariţia unei legi a prevenţiei, de care avem absolut nevoie”, a adăugat Sorina Pintea.

Țara noastră se află pe primul loc în lume cu cea mai tânără bunică, iar motivul care a dus la acest fenomen este lipsa mijloacelor și lipsa accesului la educaţie.

„Suntem pe primul loc având cea mai tânără bunică din lume, avem bunică care are 23 de ani şi care a fost mamă la 12 ani. Este îngrozitor să trăieşti aşa ceva, pentru că asta înseamnă că acea mamă a fost lipsită total de mijloace de educaţie. (...) Educaţia sexuală a copiilor este esenţial ca să fie începută în şcoli”, a spus preşedintele AREPMF, Valeria Herdea.

Totodată Herdea susţine că părinţii au un rol important în supravegherea copilului, astfel încât acesta să nu aibă vicii.

„Teribilismul vârstei, asociat cu un anturaj greşit şi cu părinţi foarte ocupaţi, duce la consumul de alcool. A fi părinte înseamnă a petrece timp cu el, să-l întrebi cum a fost azi, cu ce prieteni a fost. Este şi normal, că sunt la vârsta în care îşi doresc să vadă, să încerce noi experienţe. (...) Din păcate, riscul consumului de alcool duce la adicţie. Adicţia rămâne ca o boală cronică, la care noi estimăm doar vârful icebergului, ce nu vedem sunt îmbolnăvirile”, a adăugat Valeria Herdea.

Informația zilei Senatorii au votat. Ce se întâmplă cu ora de vară în România!... Un băiat de 7 ani a fost umilit şi bătut în curtea unei grădiniţe, de alţi cinci copii, care l-au pus să mănânce iarbă ş...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x