Antena Căutare

In Romania, sute de copii mor in primul an de viata pentru ca parintii nu-si permit sa cumpere un vaccin

In multe cazuri, parintii nici macar nu stiu de existenta vaccinului pneumococic sau nu-si permit sa-l cumpere. Este un ser care ar putea salva bebelusii de o boala extrem de grava. Meningita pneumococica e cauza pentru un sfert din decesele din randul nou-nascutilor.

La Resita, o gradinita a fost inchisa, dupa ce unul dintre copiii care invata acolo a ajuns la spitalul de boli infectioase.

Mult mai grav a fost un copil din Brasov. In urma cu doi ani a intrat in coma, din cauza bolii. “Initial ni s-a spus foarte clar ca nu va trai si n-avea cum sa traiasca pentru ca avea o tulpina destul de rara de pneumococ”, declara parintii micutului.

Acestora nu li s-a spus niciodata de existenta vaccinului antipneumococic. “Ne-au intrebat apoi, de un vaccin, daca l-am facut, un vaccin antipneumococic. Daca am fi stiut de acest vaccine, n-am fi patit asa o chestie grava“.

In farmacii, serul costa 300 de lei. Parintii, insa, fie nu-l cunosc, fie nu si-l permit. Studiile arata ca numai doi dintr-o suta isi vaccineaza copiii impotriva pneumococului, desi microbul e raspunzator de peste un sfert din decesele copiilor, in primul an de viata.

La noi, vaccinul nu este inclus in calendarul de imunizari gratuite. Asta desi 23 de tari europene l-ai inclus deja in schemele de vaccinare, iar in Romania rata mortalitatii infantile e de doua ori mai mare decat media europeana.

Iarna isi intra in drepturi: Astazi, au cazut primele ninsori... Cutremur de 4,8 grade pe scara Richter in Marea Neagra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x