Antena Căutare

România apasă pe trăgaci în fața animalelor, Franța plătește bani grei pentru salvarea lor. Cine ucide animalele, înfundă pușcăria

În timp ce în România Guleratul, ursul șchiop împușcat la Predeal zilele trecute, era urmărit și lichidat, în alte țări, de exemplu în SUA niște pescari au salvat un urs cu capul blocat într-un borcan, iar în Franța s-a declanșat o anchetă penală după uciderea ilegală a unui urs.

România apasă pe trăgaci în fața animalelor, Franța plătește bani grei pentru salvarea lor. Cine ucide animalele, înfundă pușcăria
În România urșii se împușcă, în străinătate se plătesc bani grei pentru salvarea lor și ani grei de închisoare pentru ucigașii de animale

Ursul Guleratul de la Predeal se apropie mult de ucigașul său, înainte ca acesta să apese pe trăgaciul armei de foc. Guleratul era prietenul localnicilor, acesta se obișnuise să stea printre oameni, era hrănit deseori.

În ultima vreme, sunt văzuţi tot mai des urşi în staţiunile montane. Animalele coboară din pădure în căutare de hrană.

„Ursul era de doi ani aici, trăia printre noi. Se obișnuise cu oamenii și într-una din zile a ieșit din curte în miezul zilei și a apărut vânătorul căutându-l și avertizând lumea că e periculos.

Vine de mic, a fost lăsat de ursoaică, probabil, după ce a făcut alți pui, și se obișnuise. Și turiștii îi dădeau de mâncare și venea chiar și ziua, nu numai seara. El trecea printre oameni se speria, în momentul când vedea mișcare fugea din fața oamenilor, nu a fost niciodată agresiv.

Nu, noi nu am anunțat, doar că turiștii, în momentul în care văd un urs pe stradă probabil sunau la 112 și atunci se alertau autoritățile. Noi nu am sunat niciodată. Nu ne era frică pentru că el era ca și un câine al casei. Venea, mânca din locul în care mâncau și câinii și nu a fost agresiv, nu am avut motive să ne speriem sau îngrijorăm în momentul în care apărea.

El a ieșit din curte de la noi, a trecut peste stradă, se duce în locul în care știa că găsește mâncare și vânătorul a venit și a avertizat lumea să intre din stradă pentru că ursul e periculos. El s-a retras către pădure și apoi nu am mai văzut ce s-a întâmplat”, a spus proprietara pensiunii în apropierea căreia se afla puiul de urs.

Ursul nu a avut sorți de izbândă. A fost împușat chiar daca nu devenise agresiv. Un singur apăsat pe trăgaci i-a pus capăt zilelor.

„Acțiunea în cauză s-a realizat de către reprezentanți ai Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, în baza documentelor legale emise de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și Agenția de Protecție a Mediului Brașov.”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, Nadia Olaru, potrivit brasov.net.

Animalul a fost împușcat, existând și un ordin de recoltare în acest sens, pentru că urșilor nu le este îngăduit să conviețuiască cu oamenii. Autoritățile au motivat că animalul trebuia îndepărtat prin orice metodă, iar tranchilizarea nu era posibilă, deci s-a apelat la împușcare.

Un urs a fost împușcat, la Predeal! Atenție, imagini ce vă pot afecta emoțional! VIDEO

Uciderea unui urs: "ilegală şi profund reprobabilă" în alte țări

În Franța, uciderea unui urs se pedepsește cu ani grei de închisoare

Un urs brun a fost împuşcat ilegal în Pirineii francezi, a declarat marţi ministrul francez al mediului Elisabeth Borne, relatează dpa, citat de Agerpres.


Urşii sunt o specie protejată, a precizat Borne într-un tweet, adăugând că împuşcarea unui urs este "ilegală şi profund reprobabilă".


"Statul va formula acuzaţii", a scris ea.


Urşii bruni au făcut obiectul unei dispute în regiune ani de zile.

Potrivit agenţiei de ştiri AFP, în prezent circa 50 de urşi trăiesc în Pirinei, singura regiune din Franţa unde aceştia mai pot fi găsiţi.



Fermierii susţin că aceste mamifere reprezintă un pericol pentru turmele lor. Peste 1.100 de animale au fost ucise de urşi anul trecut, potrivit datelor oferite de AFP.

Populaţia de urşi din Franţa a scăzut la sub 10 la mijlocul anilor '90, însă mai multe exemplare au fost aduse din Slovenia.


Urşii masculi pot cântări până la 200 de kilograme, iar femelele până la 120 de kilograme.

Când va reveni România la normalitate! Estimările lui Nelu Tătaru. „Ca să ajungem acolo, trebuie să respectăm niște regu... Se dau BANI de la stat pentru copiii și juniorii cu aceste activități! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndepl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x