Antena Căutare

Începe Evaluarea Naţională. Peste 144.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a susţin astăzi proba la Limba română

Peste 144.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a susţin, luni, prima probă la Evaluarea Naţională, respectiv la Limba şi literatura română. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) va deschide o linie telefonică la care pot fi sesizate de către elevi, profesori sau părinţi eventuale disfuncţionalităţi

Peste 144.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a susţin, luni, prima probă la Evaluarea Naţională, respectiv la Limba şi literatura română. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) va deschide o linie telefonică la care pot fi sesizate de către elevi, profesori sau părinţi eventuale disfuncţionalităţi.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, la Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 144.890 de candidaţi, dintre care 144.740 din seria curentă şi 150 din seria anterioară, iar examenul va fi organizat în 4.164 de centre.

Luni, absolvenţii de clasa a VIII-a susţin proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri vor susţine proba scrisă la Matematică. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă joi.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în 30 iunie, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că pune la dispoziţia celor implicaţi în acest examen, începând de luni, linia TELVERDE 0800801100, numărul de telefon putând fi apelat gratuit. Numărul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 8:00 -16:00 (luni-joi) şi 8:00-14:00 (vineri), precizează Ministerul Educaţiei.

Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum.

De asemenea, o altă noutate este că s-a modificat şi un aspect de notare la examenele naţionale, mai exact a fost îndepărtată prevederea din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluarea Naţională şi a Bacalaureatului care spunea că trebuie sa existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestatie, pentru ca nota să fie modificată. Acum, nu va mai fi luat în calcul niciun barem pentru modificarea notei, nota finală fiind cea după contestaţie. La depunerea contestaţiei, elevii vor da o declaraţie scrisă în care îşi vor asuma că în urma recorectării lucrării nota iniţială poată să scadă.

Un avion a aterizat direct pe paja din Mamaia, sub privirile turiștilor. Motivul? Pilotul a vrut să cumpere un ștrudel... Google nu mai tolerează absolut deloc conținutul cu caracter extremist de pe YouTube! Și Facebook va implementa măsuri d...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x