Antena Căutare

INS: În anul 2019, 115.800 de persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul

În anul 2019, 115.800 de persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, în scădere cu 51,3% faţă de anul anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2019 de 2,1%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent. Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 115.800 persoane, în scădere cu 51,3% faţă de anul anterior (scădere realizată atât pe fondul reducerii generale a populaţiei inactive de 15-74 ani - cu 71.000 persoane, dar şi pe seama creşterii cu 50.900 a persoanelor inactive care nici nu căutau un loc de muncă şi nici nuerau disponibile să ȋnceapă lucrul)", arată datele INS.

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică anual un set de trei indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii doi indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”) alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”. Setul de trei indicatori constituie „arii” de întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte.

În anul 2019, 192.600 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,1% din populaţia activă, 2,2% din populaţia ocupată şi 31,1% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 10.700.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5.787.900 persoane), 115.800 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 121.900 faţă de anul precedent). Dintre acestea: 114.900 erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2019, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 1,3%; doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul.

Persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent. Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă suma adouă categorii de persoane: „persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”.

Sursa : news.ro

Când va reveni România la normal! Marcel Vela a dezvăluit calculele! „Există acest plan, presupunând că statisticile leg... Primul deces al unui cetățean străin pe teritoriul României, din cauza COVID-19! Cine era bărbatul și de ce se afla în ț...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x