Mâncăm peşte aşa-zis proaspăt, pescuit în urmă cu aproape o lună la mii de kilometri distanţă! Este avertismentul inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor, care au găsit chefal alterat la vânzare, încă în termenul de valabilitate.
Chefalul descoperit de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor într-un magazin din Constanţa este într-o stare avansată de alterare. Cu toate acestea, peştele adus din Italia nu a depăşit termenul de valabilitate de pe etichetă.
Am constatat cu surprindere că peştele de import poate avea până la 20 de zile termen de durabilitate minimală în care ar putea fi consumat ca proaspăt. Lucru care mi se pare o discrepanţă de abordare, lucru care ni se pare total neeuropean.
Legislaţia europeană le permite exportatorilor să stabilească propriul termen de garanţie. Aşa se face că peştele aşa-zis proaspăt poate ajunge şi după trei săptămâni în magazinele noastre. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu peştele românesc.