Antena Căutare

INTERVIU! Directorul SRI: "Avem 3.000 de ofiteri operativi, platiti in medie cu 2.500 RON"

George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), recunoaste ca imaginea serviciului este inca umbrita de "fantomele" Securitatii. La 20 de ani de la Revolutie, el sustine insa ca prioritatile au fost schimbate radical: daca inainte telefoanele erau ascultate pentru a-i depista pe dusmanii regimului, acum miza este distrugerea retelelor teroriste.

Jurnalul National (I):

George Maior (R):


I: Exista aceasta mitologie, veche de 20 de ani, a influentei politice, a telefonului care suna pe firul scurt.
R: Un serviciu performant, daca s-ar supune unei directive politice, ar claca la un moment dat in sens profesional si acest lucru ar afecta si beneficiarul informatiei noastre, care nu ar avea acea informatie pe care si-o doreste, care nu ar mai putea sa aiba valoare calitativa, sa fie clara, sa fie neviciata din punct de vedere politic sau de alta natura.


I: Faptul ca in Romania nu a existat nici un atentat este meritul serviciului sau reprezinta lipsa de interes a teroristilor?
R: Noi primim cel putin la nivelul serviciului, pe canalele secretizate de comunicare cu alte servicii din UE, NATO si din afara acestor structuri peste 200-300 de informatii saptamanal referitoare la evolutii de amenintari in spatii care ne intereseaza. La randul nostru, transmitem asemenea informatii si va asigur dintr-o perspectiva clara, fara sa dau amanunte, ca adesea am contribuit chiar decisiv la evitarea unor situatii dramatice in spatiul UE si in afara lui. In al doilea rand, evident ca este meritul serviciului sa aiba aceasta capacitate de a preveni, si aceasta nu poate fi comunicata, pentru ca nici nu este rolul nostru de a comunica cand o situatie este tinuta sub control informativ, ca sa nu cream panica sau o anumita stare de incertitudine. Dar va asigur ca este meritul serviciului ca am fost scutiti de asemenea evenimente.

CITESTE tot interviul in Jurnalul National!

Vezi ce spune Vantu despre legaturile sale cu omul de afaceri Catalin Chelu!... Permis de conducere, doar pentru persoanele cu cel putin 8 clase!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x