Antena Căutare

Invatamantul general obligatoriu va fi de 11 clase

Membrii Comisiei pentru invatamant din Senat, reuniti in prezenta presedintelui Comisiei, Mihai Hardau (PDL), propun ca invatamantul general obligatoriu sa fie de 11 clase.


La propunerea presedintelui Comisiei, Mihail Hardau (PDL), senatorii au decis sa ia in discutie numai articolele modificate in lipsa membrilor de la putere din Comisie si cele care nu au fost dezbatute deloc in formula completa a acestei comisii. "Orice discutam votam si nu ne mai intoarcem", a decis Hardau, avand acceptul colegilor de comisie.

Hardau a declarat ca raportul la proiectul Legii educatiei nationale va putea fi finalizat pana la inceputul lunii ianuarie "indiferent ce se intampla in mediul politic".

"La nivelul Comisiei este interes pentru parcurgerea articolelor, acum avem o abordare cu viteze diferite, unde exista consens, care a fost si inainte la foarte multe articole. Doar pot aparea probleme de nuante. Unde ne diferentiem, la articolele respective procedam in regulamentar, supunem la vot, pentru ca cei care nu reusesc sa isi introduca in textul legii varianta pe care o doresc sa poata sa o sustina in plenul Senatului, ca amendament respins", a precizat senatorul.

El a opinat ca membrii Comisiei vor dezbate mai mult la capitolul privind invatamantul superior, unde nu a existat un consens, Hardau declarandu-si speranta ca aceasta comisie se va putea incadra in termenul stabilit de plenul Senatului pentru depunerea raportului.

Astfel, majoritatea membrilor si-au insusit, la dezbaterea Legii Educatiei, varianta din raportul adoptat anterior de senatorii PSD si PNL, document returnat de plen pentru a fi reexaminat. Decizia a fost luata, miercuri seara, cu cinci voturi "pentru" si trei voturi "impotriva".

Astfel, invatamantul obligatoriu va cuprinde un an de grupa pregatitoare, patru ani de invatamant primar, patru ani de invatamant gimnazial si doi ani de invatamant liceal, indiferent daca este teoretic sau vocational

In textul adoptat de Camera Deputatilor se propunea ca invatamantul general obligatoriu sa fie de 10 clase si ca invatamantul liceal sa devina obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020. Deputatii propusesera, de asemenea, ca obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma de zi, sa inceteze la varsta de 18 ani.

Senatorii din Comisia pentru invatamant au decis ca, in acest caz, obligatia de a frecventa invatamantul de 11 clase, la forma de zi, sa inceteze la varsta de 18 ani. Decizia a fost luata cu cinci voturi "pentru" si trei voturi "impotriva".

In ceea ce priveste structura pe niveluri a invatamantului preuniverstar, majoritatea membrilor Comisiei pentru invatamant au optat sa pastreze varianta pe care o adoptasera anterior, in formula restransa, la care au participat doar membrii PSD si PNL.

sursa:Jurnalul.ro

VIDEO! Etnobotanicele au fost interzise in Iasi... Tone de carne de cal au ajuns in supermarketuri, desi in acte scria ca este de vita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x