Antena Căutare

Iurie Darie, o viata dedicata actoriei

Iurie Darie a avut o cariera remarcabila, cu roluri in peste 40 de filme si colaborari cu cei mai buni regizori ai secolului trecut. In 2009, el a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti, iar in vara acestui an a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Capitala.

Iurie Darie este originar din Vadul Rascov, localitate aflata astazi in Republica Moldova. A vrut de mic sa fie actor, asa ca a dat examen la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, pe care l-a absolvit in anul 1952. Un an mai tarziu, a debutat in filmul "Nepotii gornistului", in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe platoul de filmare pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei. A urmat un alt film de succes, trei ani mai tarziu, "Pe Raspunderea Mea".

Succesul cinematografic a fost atins in anii '60, atunci cand rolurile de protagonist pe care le-a interpretat au facut din Iurie Darie un actor indragit de public. Si-a pus in valoare calitatile in filme de comedie precum "Vacanta la mare", "S-a furat o bomba" sau "Dragoste la Zero Grade".

In anul 1969, el a fost ales de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria "Brigada Diverse", alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu sau Puiu Calinescu. A fost si muschetar in ecranizarea romaneasca a celebrului roman „Cei Trei Muschetari”.

Un moment important din cariera sa a fost perioada in care a activat la Teatrul de Comedie. Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini. Intreaga cariera i-a fost incunutata cu premiul Gopo, primit anul acesta.

In vara, actorul a primit si o stea pe Aleea Celebritatilor din Bucuresti.

Sarbatori fara prime pentru salariatii firmelor mici si ai societatilor din domenii lovite de criza... Iurie Darie, un ultim "rol" pe scena Teatrului de Comedie din Capitala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x