Antena Căutare

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a murit. Mesajul transmis de familie

Ivan Patzaichin, fost canoist, multiplu campion olimpic, a decedat la vârsta de 71 de ani astăzi, 5 septembrie 2021. Familia lui a postat pe pagina de Facebook un mesaj.

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a murit. Mesajul transmis de familie
Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a murit | Antena 1

Ivan Patzaichin s-a stins din viață după o lungă suferinţă, la vârsta de 71 de ani. Acesta era internat de mai bine de o lună la Spitalul Elias din București, a relatat news.ro.

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a murit. Mesajul transmis de familie

Familia lui Ivan Patzaichin a scris recent un mesaj pe pagina de Facebook, ca o confirmare dureroasă a ceea ce trăiesc în aceste clipe: "Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia", a fost mesajul transmis de rudele marelui sportiv.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Apropiații și cei care îl admirau pe sportiv au lăsat mesaje la această postare a familiei: "Condoleanțe familiei! Un mare OM și Campion!! Va trăi veșnic în amintirea noastră! Dumnezeu să-l odihnească!", a scris cineva, iar altcineva a lăsat acest comentariu: "Condoleanțe. Un caracter și un suflet luminos. Dumnezeu să-l odihnească".

Cine a fost Ivan Patzaichin, numit și "Campionul cu pagaia ruptă"

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în judeţul Tulcea. El și-a început cariera sportivă la 17 ani, la Clubul Dinamo, inspirat de alți oameni ai Deltei care înregistraseră succese la competiţiile internaţionale în probele de vâslit. În doar un an și jumătate de la sosirea la București, a câștigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 2018, la proba de canoe 2, 1000 m, împreună cu Serghei Covaliov, se arată pe site-ul oficial al acestuia.

Acesta a fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint, conform news.ro.

Conform COSR, a relatat news.ro, canoistul Ivan Potzaichin, prezent la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, a cucerit nu mai puţin de şapte medalii olimpice, patru de aur şi trei de argint şi a participat la 11 ediţii ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur. În probele de canoe dublu i-a avut coechipieri pe Serghei Covaliov, Petre Capusta şi Toma Simionov.

Ivan Potzaichin, dar cunoscut ca Patzaichin, a intrat în istoria olimpismului drept "Campionul cu pagaia ruptă". La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 - 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numai câţiva metri după start, a scris news.ro. În condiţiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor.

Deși a fost descalificat iniţial, Patzaichin a fost primit în recalificări după ce a fost soluţionată favorabil contestaţia depusă de conducerea delegaţiei României. Ulterior, sportiv nu numai că s-a calificat în finală, dar a şi castigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fară drept de apel, a relatat aceeași sursă menționată mai sus.

Sportivul a devenit ulterior antrenor, iar în prezent era antreprenor social preocupat de promovarea sportului, mișcării în aer liber și a ecoturismului, se arată pe site-ul oficial al acestuia.

"Ivan este o personalitate marcantă a patrimoniului imaterial românesc, recunoscut pentru faima de sportiv legendar în perioada sa de activitate, iar după retragerea din activitatea sportivă, pentru atenția dedicată apei și interacțiunii responsabile a omului cu aceasta. Un exemplu de model de viață, performanță și implicare socială", Teodor Frolu, vice-președinte Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Rezultate Loto 2 septembrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Rezultate Loto 5 septembrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x