Jandarmii au intervenit, în 2019, în peste 500 de situaţii în care s-a semnalat prezenţa urşilor şi a altor animale sălbatice; numărul sesizărilor, în special privind prezenţa urşilor în zone locuite, a crescut cu 22%

Jandarmii au intervenit, anul trecut, în peste 500 de situaţii care au implicat prezenţa urşilor şi a altor animale sălbatice, fiind salvate 223 de persoane aflate în pericol. În 2019, s-a înregistrat o creştere de 22 la sută a numărului sesizărilor privind prezenţa animalelor sălbatice, în special urşi, cele mai multe sesizări fiind în judeţele Harghita, Covasna, Buzău, Braşov şi Prahova.

Potrivit Jandarmeriei Române, anul trecut, peste 1.400 de jandarmi au intervenit pentru gestionarea celor 459 de situaţii care au implicat prezenţa urşilor şi a celor 134 de situaţii în care au fost semnalate alte animale sau insecte (mistreţi, şerpi, vulpi, albine etc).

"Numărul sesizărilor referitoare la prezenţa animalelor sălbatice, în special a urşilor, pe traseele turistice sau în zona localităţilor urbane şi rurale, a crescut cu 22% anul trecut. Judeţele în care au fost înregistrate cele mai multe sesizări sunt Harghita, Covasna, Buzău, Braşov şi Prahova", arată sursa citată.

Pentru îndepărtarea animalelor din zonele populate, pentru 23 de animale s-a folosit procedura tranchilizării şi redării acestora în mediul natural sau relocării. Aceste acţiuni au fost desfăşurate în cooperare cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Ministerului Mediului, gestionari ai fondurilor de vânătoare şi medici veterinari.

Totodată, având în vedere aglomerarea zonelor turistice montane în acest sfârşit de săptămână şi că recent au fost semnalate prezenţe ale urşilor pe pârtiile de schi, turiştii sunt sfătuiţi ca, în astfel de situaţii, să sun de urgenţă la 112, să îşi păstreze calmul, să nu stârnească animalul, să nu îi dea de mâncare şi să nu îi facă poze.

Jandarmeria avertizează că ursul este un animal teritorial, imprevizibil, care îşi apără puii şi hrana, astfel că turiştii care se întâlnesc cu un astfel de animal sunt sfătuiţi să scoată şi să pregătească, cu mişcări line, sprayul anti-urs sau alte obiecte care ar putea ajuta, dar şi să se retragă încet din calea lui, fără a se întoarce cu spatele şi fără a face zgomote puternice, pe care ursul le-ar putea considera o ameninţare.

Sursa : news.ro

Parteneri
Ashley Graham a dansat în lenjerie intimă. Ce mesaj a vrut să transmită modelul plus-size
Modelul plus-size nu se sfiește să-și arate burtica de gravida. Ashley Graham a postat recent un videoclip în care a dansat în lenjerie intimă pentru a promova ideea acceptării de sine. De când a anunțat că este însărcinată cu al doilea copil, Ashley a părut mai fericită ca niciodată.
Catine.ro
Ultimele știri