Antena Căutare

La mulți ani, Bucovina. 8 lucruri pe care nu le știai despre Bucovina

La mulți ani, Bucovina. 8 lucruri pe care nu le știai despre Bucovina

La mulți ani, Bucovina. 8 lucruri pe care nu le știai despre Bucovina Galerie
1 decembrie 2018 | facebook.com

În urmă cu 100 de ani, pe 15/28 noiembrie 1918, la Cernăuți, Congresul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind ''Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechiile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României’’. Decretul din 18/31 decembrie 1918 prevedea faptul că regele Ferdinand I a consfințit actul Unirii Bucovinei cu România. Astfel, Parlamentul român ce s-a întrunit în şedinţă solemnă la 29 decembrie 1919 a confirmat actul Unirii.

Pe 1 decembrie sărbătorim Ziua Națională a României, când s-a înfăptuit Marea Unire de la Alba Iulia. Puternic conturată pe harta culturală a României, Bucovina străluceşte prin valorile sale materiale şi spirituale, prin stilul ei propriu şi unitar, prin marea sa bogăţie şi diversitate.

În acest ţinut pare că divinitatea a pictat peisajele şi apoi i-a ajutat pe oameni să picteze bisericile. Bucovina este acolo unde bătrânele păduri adânci și pâraiele vesele mai spun povești despre eroi puternici, acolo unde urșii se ascund în luminișuri și cocoșii de munte cântă triluri desăvârșite și soarele care tainic apune.

- 1. Prima cale ferată - Tot în perioada dominaţiei austriece a fost construită clădirea care construieşte gara Iţcani din municipiul Suceava, dar şi calea ferată Lemberg- Cernăuţi- Iaşi. Clădirea gării există şi astăzi.

- 2. Salina Cacica, descoperită pe vremea austriecilor - Celebra salină de la Cacica a fost dată în exploatare în anul 1798 şi pentru ca lucrurile să funcţioneze bine, atunci au fost aduşi muncitori şi tehnicieni din tot imperiul Habsburgic. Mina de sare este una dintre cele mai cunoscute din Europa poate şi pentru faptul că adăposteşte Sanctuarul Marian.

- 3. Pe 28 noiembrie 2018 este Ziua Bucovinei, când celebrăm 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, realizată la data de 28 noiembrie 1918, la Cernăuți.

- 4. Bucovina ( în germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac, este o regiune istorică cuprinzând un teritoriu 10.441 km² care acoperă zona orașelor Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Milișăuți, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei, Vicovul de Sus din România, precum și Cernauți, Cozmeni, Zastavna, Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.

- 5. Bucovina este cunoscută pentru mănăstiri, multe dintre ele incluse în patrimoniul UNESCO, construite de foști domnitori și boieri moldoveni (Mușatinii, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Stefan Tomșa, Alexandru Lăpușneanu, Familia Movileștilor), fiecare cu culoarea sa specifică, Voroneț ( albastru), Humor ( roșu), Sucevița ( verde), Moldovița (galben) și Arbore ( combinație de culori).

- 6. Bucovina înseamnă oameni frumoși și tradiții. În această zonă se păstrează și se transmit din generație în generație, tradiții cum sunt: Obiceiuri de Crăciun și An Nou ( Colinde, Căluții, Ursul, Capra, Urâții ), Încondeiatul Ouălelor și Olăritul de Marginea.

- 7. Bucovina este recunoscută după arhitectura caselor. În special, casele vechi au o arhitectură unică, ușor de recunoscut.

- 8. Festivalul Bucovinei

Bucovina este reprezentată de artiștii și ansamburile folclorice ce provin din această zonă. Printre aceștia se numără: Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Angelica Flutur și Alexandru Brădățan.

Artiștii și ansamblurile folclorice din Bucovina, care au participat la Festivalul Bucovinei, organizat în București, în perioada 22 - 25 noiembrie 2018, în piața George Enescu sunt:

- Angelica Flutur

- Alexandru Brădățan

- Sorin Filip

- Alexandra Dan

- Mariana Maloș

- Mihai Hrincescu

- Răzeșii Bucovinei

- Ilaria Pușcă și ansamblul “Gura Izvorului”

- Ansamblul Cetina

- Ansamblul Plaiurile Pojorâtei

- Călin Brăteanu

- Grupul folkloric Perla din Cernăuți

- Mahala

- Ostrița ( Horbova)

- Mugurel din Pătrăuți

- Ai lui Ștefan, noi oșteni

- Covasna

- Huțulca

- Casian Balabasciuc

- Ansamblul Ciprian Porumbescu

- Ansamblul Folcloric “Izvorașul”

- Ansamblul Buciumele din Câmpulung Moldovenesc

- Țărăncuța

Sursă foto: Bucovina, Te iubesc/ Facebook, Facebook Bucovina, Te iubesc © George Checherita, Facebook Bucovina, Te iubesc © Ana Bialy

Sursă de informare: Echipa Bucovina, Te iubesc, fondator Ioana Aflorei

Cum scapi de amenda primită în autobuz sau tramvai! Toţi românii trebuie să afle... Românii sunt sufocați. Anunț de ultimă oră al specialiștilor: „Situația e dramatică”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x