Antena Căutare

La multi ani, SMURD. Câti ani împlinește de la înființare

La multi ani, SMURD. Câți ani împlinește de la înființare. Astăzi, 25 septembrie 2018, Serviciul Mobil de Urgență și Descarcerare împlinește 28 de ani de la înființare. La mulți ani, medicilor, asistenților, paramedicilor, piloților și voluntarilor

La multi ani, SMURD. Câti ani împlinește de la înființare Galerie
SMURD | smurd.ro

Sub coordonarea Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în septembrie 1990, a început experimentarea unui sistem de urgență ce funcționa deja și în alte țări europene. La baza acestuia se afla transferul unui echipaj medical spitalicesc ce beneficia de dotarea necesară la locul unde se afla un pacient în stare critică. Echipajul putea astfel să acorde asistență medicală.

Echipajul medical era condus de un medic pregătit în domeniul terapiei intensive și anesteziei, dar și în domeniul medicinei de urgență. Noul serviciu purta numele de SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare. Mașina care transporta echipajul medical era echipată pentru intervenție rapidă. Transportul pacientului era posibil doar prin intermediul unei autosanitare a Serviciului de Ambulanță.

În 2001 s-a înființat primul dispecerat integrat 112 care include SMURD, Ambulanța, Poliția și Pompierii. Dispeceratul a fost finanțat Primăria Municipiului Târgu Mureș împreună cu alte primării din județ și cu Jandarmeria Română. Astfel, există azi:

-SMURD Bihor

-SMURD Sibiu

- SMURD Cluj

- SMURD Neamț

- SMURD Timiș

- SMURD Prahova

- SMURD Hunedoara

- SMURD Galați

- SMURD Iași

- SMURD Buzău

- SMURD București

- SMURD Ilfov

- SMURD Constanța

- SMURD Satu Mare

- SMURD Brașov

- SMURD Vâlcea

- SMURD Arad

- SMURD Călărași

- SMURD Suceava

- SMURD Dolj

- SMURD Giurgiu

- SMURD Ialomița

- SMURD Olt

- SMURD Dâmbovița

- SMURD Bacău

- SMURD Alba

- SMURD Bistrița

- SMURD Vaslui

- SMURD Brăila

- SMURD Mehedinți

- SMURD Maramureș

- SMURD Vrancea

- SMURD Argeș

Unități mobile

Astăzi, pe măsură ce tehnologia a evoluat și tehnicile medicale sunt variate și mai calitative, există mai multe unități mobile ale SMURD. Printre acestea se numără:

-Echipajul de prim-ajutor cu capacitate de evacuare a victimei (PA-T)

-Echipajul de terapie intensivă mobilă (TIM)

-Echipaj de terapie intensivă mobilă nou-născuți (TIM-NN)

Din categoria de unități mobile – salvare aeriană fac parte următoarele:

-Echipaj de salvare aeriană (ESA)

-Echipaj de ambulanță aeriană (EAA)

Începând cu anul 1997, SMURD a început să efectueze intervenții aero-medicale de urgență. Mai mult decât atât, din 2004, SMURD asigură intervenția pe plan național cu două elicoptere aflate la Târgu-Mureș și București, beneficiând de sprijinul Ministerului Administrației și Internelor.

Pentru misiunile de salvare aero-medicale, SMURD folosește elicopterul ușor multifuncțional Eurocopter EC 135 care este în dotarea Unitatii Speciale de Aviatie a Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

Astăzi, 25 septembrie 2018, SMURD împlinește 28 de ani. Acești 28 de ani reprezintă ani de muncă și dedicare pentru a reuși salvarea a mii de oameni. Cei 28 de ani au fost plini de cazuri grele, unele cu final fericit, iar altele, din păcate, tragice. Echipele medicale de profesioniști sunt de lăudat pentru performanța lor.

Sursă foto: smurd.ro

Măriri pentru pensionari, doar pe hârtie? Se schimbă formula de calculul a pensiilor... Lovitură pentru sute de mii de români! Ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc, după ce pesta a făcut ravagii în țară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x