Antena Căutare

Sărbătoare mare pentru credincioși! De ce aprind oamenii focuri în această seară, de Lăsata Secului

De Lăsata Secului, românii care ţin post s-au ospătat cât să îşi sature poftele pentru următoarele săptămâni. De mâine începe postul Paştelui, cel mai dur din an. Va ţine până pe 28 aprilie, adică şapte săptămâni.

De Lăsata Secului, românii care ţin post s-au ospătat cât să îşi sature poftele pentru următoarele săptămâni. De mâine începe postul Paştelui, cel mai dur din an. Va ţine până pe 28 aprilie, adică şapte săptămâni. În ultima zi în care a fost permis festinul, credincioşii s-au ospătat la grătar în aer liber. Lăsata Secului vine şi cu alte tradiţii. Astăzi se mănâncă plăcintă cu brânză.

Credincioşii s-au adunat dimineaţă la biserică. Este lăsata secului, ultima zi în care le este permisă mâncarea de dulce.

”Este perioada de jertfire a plăcerilor lumeşti pentru dobândirea unui scop înalt şi anume mântuirea.”, spune preotul din Săucești, Ioan Vădana.

”Sărbătorim Lăsata Secului de brânză. Se fac plăcinte, că aşa este tradiţia.”, a declarat o femeie.

Cine urmează cu stricteţe regulile bisericii a renunţat la carne de săptămâna trecută. Nu şi la lactate, motiv pentru care plăcinta cu brânză a devenit desertul tradiţional de lăsata secului. Alţii însă renunţă la friptură de mâine.

Iar pentru că ultima zi înainte de post coincide, de obicei, cu venirea primăverii, oamenii au unit două sărbători într-una. În Transilvania, un manechin de paie care simbolizează iarna este ars simbolic.

Focurile se aprind, peste noapte şi în Muntenia, pentru ca spiritele rele să fie alungate înainte de începerea postului.

Vântul puternic a făcut ravagii în mai multe regiuni! Jumătate de ţară, sub cod de vijelii! Cât mai ține vremea rea... Cine sunt tinerii care au fost răniți grav, în urma accidentului produs în Argeș! Medicii luptă să le salveze viețile ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x