Antena Căutare

Laszlo Borbely ne linisteste: "Suntem pregatiti in caz de inundatii"

Autoritatile sunt pregatite in caz ca vor avea loc inundatii, dupa topirea cantitatilor masive de zapada cazute in ultimele saptamani, a declarat, la RFI, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Oficialul spune ca totul depinde de ritmul in care se va topi zapada.

"Cantitatea de zapada, daca ne uitam la cat a nins in toata tara, este o cantitate insemnata, dar nu e ceva iesit din comun. Acolo unde au fost probleme grave, au fost din cauza viscolului. Daca vremea nu se va incalzi foarte brusc si nu vor fi temperaturi, trei-patru zile una dupa alta, de peste opt sau zece grade, atunci s-ar putea sa se topeasca nu deodata, deci sa nu vina de pe versanti acele torente care stim foarte bine ca in cazurile acestea sunt cele mai periculoase, pentru ca dupa analiza facuta de cei de la Institutul Hidrologic si de catre Apele Romane, in momentul de fata debitele raurilor sunt destul de scazute. Si la Dunare, debitul e aproape la jumatate fata de media anuala. Deci la raurile mari probabil ca nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zapada", a declarat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a precizat ca exista o strategie nationala de combatere a inundatiilor si ca "tine de autoritatile locale sa fie pregatite".

"In primul rand, noi avem o strategie impotriva inundatiilor, dar tine de autoritatile locale sa fie pregatite. Noi avertizam, noi stim inainte cu cateva ore exact unde o sa fie inundatii si ii anuntam. Ei vor primi acest preaviz din vreme. De exemplu, daca e vreun sat undeva, ca sa disloce locuitorii, sa fie evacuati, daca este cazul. Noi avem din pacate experienta acestor inundatii si suntem pregatiti, in cazul in care sunt inundatii pe rauri, acolo se semnalizeaza din timp, se iau masuri", a explicat Borbely.

Citeste continuare articolului in Jurnalul!

Foto: Intact Images

Programul de lucru al bugetarilor, modificat. Premierul Ungureanu: Pur si simplu am unificat programele de lucru in inst... Trustul INTACT este alaturi de sinistrati. Un elicopter incarcat cu ajutoare va pleca spre Glodeanu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x