Antena Căutare

Anunțul de ultim moment al Casei Naționale de Pensii! Mai multe categorii de pensii vor fi impozitate

Noi vești pentru pensionarii din România, după ce li s-au promit bani mai mulți încă de la începutul lui 2019. Doar că mărirea de pensii din ianuarie a fost mutată în luna septembrie. În plus, creșterile vor fi făcute etapizat, până în 2021. Până atunci, însă, mai multe categorii de pensii vor fi impozitate în lipsa unei Legi a bugetului de stat.

Noi vești pentru pensionarii din România, după ce li s-au promit bani mai mulți încă de la începutul lui 2019. Doar că mărirea de pensii din ianuarie a fost mutată în luna septembrie. În plus, creșterile vor fi făcute etapizat, până în 2021. Până atunci, însă, mai multe categorii de pensii vor fi impozitate în lipsa unei Legi a bugetului de stat.

Pentru că legea cu pricina ar putea fi aprobată abia luna viitoare, Casa Naţională de Pensii Publice a publicat marţi indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii, raportaţi la salariul mediu brut pe economie şi salariul minim brut pe economie faţă de care se plătesc contribuţiile sociale, notează Adevărul.

Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale, sunt următoarele:

• 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;

Articolul continuă după reclamă

• 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;

• 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.

Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% şi este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale .

II. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:

• 4.162 lei

III. Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelurile minime ale venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, respectiv cuantumurile contribuţiei de asigurări sociale aferente acestor venituri, sunt de:

• Venit minim asigurat 2.080 lei

• Cuantum contribuţie 520 lei

IV. Valoarea punctului de pensie este de:

• 1.100 lei - 1 ianuarie – 31 august 2019;

• 1.265 lei – începând cu 1 septembrie 2019.

V. Indicele de corecţie pentru anul 2019 este de 1,20.

VI. Cuantumul ajutorului de deces este de:

• 4.162 lei - în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;

• 2.081 lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

VII. Indemnizaţia socială pentru pensionari este de:

• 640 lei – 1 ianuarie – 31 august 2019;

• 704 lei – începând cu 1 septembrie 2019.

VIII. Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 880 lei.

IX. Veniturile lunare din pensii care depăşesc 2.000 lei sunt supuse impozitării cu 10%.

X. Persoanele fizice, cu venituri din pensii, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Aceste valori sunt reglementate, după caz, prin următoarele acte normative:

- Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018;

- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;

- OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene;

- Hotărârea nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Misterul a fost elucidat! De ce au murit cele trei persoane, mamă, tată și fiu, de la Galați! Oamenii legii au fost șoca... Imagini șocante! Impact violent între trei mașini: Un bărbat a fost strivit de asfalt. Cel puțin un mort în carnagiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august Duminica, 21.07.2024, 11:45
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x