Antena Căutare

Lege pensii 2019. Schimbare importantă în noua lege: Oficial, poţi cumpăra vechime. Iată cum!

Modificări importante aduse la Legea Pensiilor, privind vechimea în muncă. Deputaţii din Comisia de Muncă au adoptat un amendament prin care românii îşi pot cumpăra cel mult cinci ani de vechime pentru a putea ieşi la pensie, dacă nu au stagiul de cotizare complet.

Modificări importante aduse la Legea Pensiilor, privind vechimea în muncă. Deputaţii din Comisia de Muncă au adoptat un amendament prin care românii îşi pot cumpăra cel mult cinci ani de vechime pentru a putea ieşi la pensie, dacă nu au stagiul de cotizare complet.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Astfel, orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare facultativă.

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare facultativă şi pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) Contractul se asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) se poate încheia numai de către persoana care, pe perioadă anterioară prevăzută la alin. (3), avea vârsta legală de încadrare în muncă potrivit legii.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea unei pensii potrivit legii", mai scrie în proiectul adoptat.

Potrivit Antena 3, membrii comisiei au eliminat mai multe amendamente, inclusiv cel care viza introducerea în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.

ANM: De miercuri, ninge în toată țara! Recomandări ale Poliției Rutiere pentru circulaţia în condiţii de iarnă... Bani mai mulți pentru persoanele care realizează stagii de internship! Cu cât li se va mări indemnizația de la 1 ianuari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x