Antena Căutare

Vot final în Parlament! Pensiile se măresc din septembrie 2019: Creșteri de 70% pentru unii români, după noua formulă de calcul

Legea pensiilor ajunge la votul final în Camera Deputaţilor. Marți, Comisia de muncă din Parlament a dat aviz favorabil proiectului. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.

Legea pensiilor ajunge la votul final în Camera Deputaţilor. Marți, Comisia de muncă din Parlament a dat aviz favorabil proiectului. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.

Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi. Opoziţia a anunţat, însă, că ia în calcul să atace legea la Curtea Constituţională, în cazul în care plenul o va aproba fără modificări, informează Antena 3.

La dezbaterea proiectului legii pensiilor, în Comisia parlamentară, Guvernul a fost reprezentat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019

Articolul continuă după reclamă

Înlocuitorul Olguței Vasilescu la ministerul Muncii a făcut noi precizări despre legea pensiilor și despre cum se va realiza calcularea pensiilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că proiectul de lege a pensiilor repară inechităţile existente acum în sistem şi respectă pilonul principal, contributivitatea.

„Sunt de părere, şi eu şi colegii mei, că avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile care au fost până acum şi pentru a încerca să respectăm acel principiu, acel pilon principal al acestei legi şi anume contributivitatea.

Ca elemente de noutate pe această lege, vorbim de contributivitate şi trebuie să avem la muncă egală, la prestaţii egale, să avem aceeaşi pensie, să terminăm cu aceste inechităţi dintre contributivitate egală şi în funcţie de momentul ieşirii la pensie să avem diferite cuantumuri”, a spus Budăi.

Ministrul Muncii a afirmat că se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor

„Se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor, nu va mai fi calculul pe punctajul mediu realizat, ci pe valoarea punctului de referinţă, care va fi anual indexată cu indicele inflaţiei plus 50% din rata câştigului mediu brut realizat pe ţară,

se vor putea achiziţiona cel mult 5 ani de vechime pentru realizarea unui anumit stadiu, fie că vorbim de stadiul minim de cotizare, sau de stadiul complet de cotizare.

Se va introduce o nouă prestaţie şi anume 25% pentru pensia de urmaş, dar nedepăşind 80% din cuantumul salariului minim brut. Se vor putea cumula anumite venituri din pensia de invaliditate cu unele profesii liberale.

Am introdus aceste elemente tocmai din experienţa noastră din anii trecuţi şi de ceea ce ne-am lovit la casele de pensii. În general noi spunem că prin această lege vom reuşi să ridicăm nivelul de trai al părinţilor şi bunicilor noştri şi vom repara aceste inechităţi existente în sistem”, a afirmat Budăi la dezbaterea proiectului legii pensiilor de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

Postul cel mai căutat într-un spital nu este nici pe departe cel de medic! Cei mai mulți candidați s-au luptat pentru un... România s-a cutremurat din nou miercuri dimineață! Al doilea seism în câteva ore...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x