Antena Căutare

Legea pensiilor e oficială! Câți bani va primi un pensionar, până în 2021

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost lansat în dezbatere publică de curând și prevede ca dată de intrare în vigoare a noii legi 1 septembrie 2021. Din proiectul noii legi a pensiilor nu lipsesc prevederile referitoare la modul de calcul al pensiilor.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost lansat în dezbatere publică de curând și prevede ca dată de intrare în vigoare a noii legi 1 septembrie 2021. Din proiectul noii legi a pensiilor nu lipsesc prevederile referitoare la modul de calcul al pensiilor.

„Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”, potrivit documentului în dezbatere, informează avocatnet.ro.

Pensie = punct de referință x număr de puncte al asiguratului

Punctul de referință menționat va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (adică 25). Totuși, prevede proiectul, la 1 septembrie 2021, valoarea punctului de referință va fi 75 de lei.

Articolul continuă după reclamă

Acum, punctul de pensie este 1.100 de lei. Proiectul de lege prevede că acesta va tot crește până în septembrie 2021, după cum urmează:

-la 1 septembrie 2019, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.265 de lei;
-la 1 septembrie 2020, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.775 de lei;
-la 1 septembrie 2021, punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.875 de lei.

„Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației”, mai scrie în proiectul legii pensiilor.

În condițiile legii actuale, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Prin urmare, formula de calcul va fi ușor diferită față de cea aplicabilă în prezent.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Pentru perioadele ulterioare intrării în vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 – n.red.), punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se prevede în proiectul de lege.

Și acum, punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Cât despre punctajul lunar, acesta se calculează acum prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă — deci, viitoarea lege nu diferă la acest capitol.

De asemenea, cei care se vor asigura facultativ vor beneficia de luarea în considerare a veniturilor lunare asigurate la determinarea punctajului lunar.

În legătură cu cei care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar al acestor asigurați se va corecta cu raportul dintre cota de contribuție la asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii din care se va deduce cota de contribuție de la privat și cota de contribuție prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Aceeași chestiune este prevăzută însă și în actuala lege a pensiilor.

sursa: avocatnet.ro

A început nebunia. Minivacanţa de SFÂNTA MARIA vine cu aglomeraţie pe principalele şosele din ţară. DN1, sufocat de maşi... Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Rugăciune Paraclisul Maicii Domnului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia
Insula Iubirii Sezonul 8, 17 iulie 2024. Ce dezvăluiri fără precedent a făcut Bianca Mitroi despre relația cu Robert Braia Miercuri, 17.07.2024, 23:53
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x