Antena Căutare

Lumea rromilor se pregateste pentru funeraliile regelui Florin Cioaba

In 2006, regele isi plangea mama. Acum, un regat se pregateste sa il conduca pe Cioaba pe ultimul drum. Potrivit traditiei, vreme de trei zile, trupul lui Cioaba va fi asezat in curtea palatului sau. Rudele il vor supraveghea, iar langa el va arde o flacara

In curtea palatului din Sibiu abia au incaput cele cateva mii de romi, cand a murit tatal regelui Cioaba. Iar acum, se anunta o adevarata invazie. Una a durerii. ”E sigur ca va veni peste 100.000 de oameni din toata tara si de peste hotare”, a mentionat Iulian Radulescu.

Un alt rege va veni la inmormantarea lui Cioaba. Isi lasa coroana acasa. Dan Stanescu, autointitulatul rege al rromilor crestini. “Regii, imparatii nu se iau in considerare acum. Mergem ca simpli romi”, a spus conducatorul.

Supusii din Moldova si-au facut si ei bagajele. Cunosc traditiile si le respecta intocmai. “30 de zile nu facem mancare, nu spalam, nu ne spalam pe cap”, a spus o piranda.

Moartea conducatorului lor ii aduna pe toti la un loc. Il vor vedea, pentru ultima oara, pe Florin Cioaba, dar nu il vor atinge. “Mortul, la noi, este sacru. La noi, daca a murit, nu mai poti sa te atingi de el, sau sa pui mana pe el sau oricine sa puna mana pe el. Nu. E sacru”, a spus imparatul rromilor.

Dupa cele trei nopti de priveghi, imensul cortegiu va urma sicriul cu aer conditionat pana la cimitirul municipal din Sibiu. Au inceput deja masuratorile pentru mormantul regelui.

Baiatul cel mare, Dorin, care a terminat doua facultati, pare favorit sa urce pe tron. Dar si fratele sau mai mic, Daniel, are sanse sa devina rege al rromilor. “Unul din copii lui, unul care e mai instruit, mai bine, care-i mai invatat, este Dorin, fiu-su”, a spus Iulian Radulescu, imparatul rromilor.

La 44 de ani, Dorin Cioaba ar putea fi uns cel de-al treilea rege al romilor. Asa spune traditia si asa a fost crescut si educat cel mai mare fiu al familiei Cioaba, de cand era copil.

Nu este exclus, insa, si un candidat surpriza la titlu. Unii lideri ai comunitatii spun ca Daniel Cioaba, mezinul familiei ar avea sanse mari si sustinatori in Consiliul care va stabili succesorul. “Ala mic, Daniel ala ramane in casa si normal, normal, dreptul cel mai mare il are copilul cel mic, nu cel mare. Al mare are casa lui, e separat, sta in alta parte, nu se poate “, a spus cumnatul lui Cioaba.

Titlul de rege este in familia Cioaba de trei generatii. Ion Cioaba a fost incoronat si uns ca rege in 1992. La moartea lui, coroana a fost preluata de unicul baiat al familiei. Florin Cioaba. Fii lui, Dorin si Daniel sunt acum urmatorii pe lista succesiunii. “Dupa sedinta care va fi dupa funeralii, se va stabili ca unul din fii lui Cioaba, sau s-ar putea ca in timpul in care el este in casa, mort, sa fie incoronat unul din fii lui”, a mai spus imparatul rromilor.

Si raposatul rege, Florin Cioaba, si-a pus pe cap coroana tot la mormantul tatalui sau. Acolo, a jurat sa-i continue reformele pentru binele comunitatii. “Moartea dansului a lasat un gol imens in miscarea romilor si niciodata n-o sa pot sa zic sau sa umplu acest gol sau sa ma pot compara cu dansul”, spunea, atunci, Florin Cioaba.

Florin Cioaba si-a pregatit din timp succesorul. Dorin a fost crescut si educat astfel incat sa preia functiile tatalui sau. Are un master in drept si diploma de licentiat in stiinte politice. La fel ca tatal lui, Dorin Cioaba este predicator la biserica penticostala. In comunitatea rroma, Dorin detine functia de presedinte al Tribunalului Rromilor.

Trupul lui Florin Cioaba va ajunge in tara, astazi. Dupa o zi la masa negocierilor, familia regelui s-a inteles cu spitalul in care s-a stins Florin Cioaba. Au o factura de zece ori mai mica decat cea initiala. Dar, chiar si asa, rromii vor sa-i cheme pe turci in instanta, dupa ce-si vor ingropa regale. “Am ajuns pe mana traficantilor care ne solicita sune sa plecam de aici? Factura s-a platit cum am zis noi, nu cum au zis ei!”, a exclamat Iulian Radulescu.

Dupa ce autoritatile vor finaliza actele, Regele Cioaba va pleca in ultima sa calatorie. Din Turcia, va fi transportat intr-un sicriu de zinc. Zborul va costa cateva mii de euro. Va pleca cu o cursa de linie, cu escala la Istanbul. Rudele vor pleca cu aceeasi cursa. O masina va duce trupul neinsufletit spre Sibiu.

In Romania, va fi pus intr-un sicriu cu aer conditionat. Va fi imbalsamat si pregatit pentru marea trecere, nu inainte de a fi plans, pentru ultima oara, de toti supusii lui.

Inmormantarea lui Cioaba nu e doar problema rromilor. Ar putea paraliza un oras intreg. Politistii si jandarmii isi pregatesc efectivele. Pentru ca sunt asteptati atat de multi oameni, jandarmii au iesit, deja, pe teren. Urmeaza trei zile de foc pentru ei. Echipajele vor fi prezente pe toata durata priveghiului, dar si la cimitir.

Foto: Intact Images

Romania, pe harta seismica europeana cu risc mare de cutremure devastatoare... Prognoza meteo pana pe 1 septembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x