Antena Căutare

„Mi-e teamă! Îl controlez mereu să mă asigur că respiră! Nu s-au purtat măști tot timpul!”. Mame ale unor bebeluși cu COVID-19 de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, declarații înfiorătoare - VIDEO

Zece bebeluși de la Maternitatea Odobescu din Timişoara au fost testaţi pozitiv cu coronavirus. Mamele lor nu sunt bolnave, iar prima ipoteză este că bebeluşii ar fi fost infectaţi de cadrele medicale. Câteva mame susțin că le este teamă și că sunt sigure că această ipoteză este validă.

Zece nou născuţi de la maternitatea Odobescu din Timişoara au fost testaţi pozitiv. Mamele lor nu sunt insa bolnave, iar prima ipoteză este că bebeluşii ar fi fost infectaţi de cadrele medicale.

„Mi-e teamă! Îl controlez mereu să mă asigur că respiră, să nu păţească ceva în timpul somnului!”, este mărturia unei mame care şi-a scos copilul din maternitatea Odobescu bolnav de COVID-19, după doar câteva zile de viaţă.

Femeia a născut în 28 martie şi a fost externată împreună cu bebeluşul ei săptămâna trecută, în aceeaşi zi în care maternitatea a fost redeschisă după carantină. Deşi atât mama, cât şi copilul au fost testaţi pentru noul coronavirus, medicii au permis externarea lor înainte să primească rezultatul. Alte opt mame sunt în aceeaşi situaţie.

Atât bebeluşilor, cât şi mamelor, le-au fost făcute teste în data de 1 aprilie, doar că acestea au fost prelucrate la o distanţă de patru, respectiv cinci zile.

Rezultatul a căzut ca o lovitură în familii. Nou-născuţii au coronavirus, mamele nu. Primele suspciuni sunt că bebeluşii ar fi fost infectaţi de medici şi asistente. La Maternitatea Odobescu, peste 20 de cadre medicale şi paciente au fost testate pozitiv.

„Clar au luat bebeluşii de la cadrele medicale din cauză că sâmbătă, duminică, luni, pe timpul zilei nu s-au purtat măşti. Spre seară au început să se poarte măşti. Au început să poarte şi echipamentul şi tot. Ci suguranță au adus medicii virusul, din exterior în interior”, a spus o mamă.

Ce spune conducerea spitalului

Conducerea maternităţii spune că fosta conducere a Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, demisă ieri de ministrul Sănătăţii, ar fi decis ca mamele şi bebeluşii să fie externaţi înainte de prelucrarea testelor.

„Am fost acuzată de insubordonare de către doamna directoare, fosta directoare a Direcţiei de Sănătate. Am fost obligată să externez mămici la care nu aveam încă rezultatul

Am primit nenumărate adrese din partea fostei directoare, care estre juristă, ameninţări cu dosare penale să lucrăm şi probele celor din Hunedoara TAIE şi aşa s-a ajuns ca probele lor să fie prelucrate mai târziu”, a spus Olimpia Oprea, manager la Maternitatea Odobescu.

Medicii speră ca rezultatele să fi fost fals-pozitive

Nici astăzi, nimeni nu luat legătura cu familiile bebeluşilor bolnavi. Medicii speră ca rezultatele să fi fost fals-pozitive şi vor să recolteze din nou probe copiilor. Un singur nou-născut, al zecelea testat pozitiv, a rămas internat în spital, dar separat de mamă.

Starea de sănătate a singurului bebeluş rămas internat la maternitate este delicată. Este ţinut sub strictă supraveghere, mai ales că vorbim de un copil prematur, de doar un kilogram şi 700 de grame.

Procurorii din Timişoara s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cercetările vizează pentru moment doar faptele. Nu se ştie, deocamdată, cine va răspunde pentru îmbolnăvirea bebeluşilor.

„E puţin probabil, nu imposibil, dar puţin probabil ca un copil nou născut la 24 de ore să aibă un astfel de test pozitiv, în condițiile în care mama este nagativă. Eu am inteles că la Timisoara se vor reface aceste teste şi trebuie să verificăm unde şi în ce condiţii s-au făcut aceste teste, dacă recoltarea produselor s-a facut corect”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Ministrul Sănătăţii a cerut noi anchete epidemiologice şi retestarea tuturor persoanelor din maternitate.

Nici vechea, nici noua conducere a Direcţiei de Sănătate Publică Timiş nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia. Mai multe detalii, în clipul de mai sus din „Observator”.

Nelu Tătaru a anunțat când se așteaptă ca România să atingă vârful pandemiei de coronavirus! „Abia de la acea dată ne vo... Nelu Tătaru, despre situaţia de la maternitatea din Timişoara: „Am cerut retestarea! Să sperăm că este un test fals pozi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x