Marinarii se află în doliu! Un membru al primului echipaj al fregatei "Regele Ferdinand" s-a stins din viață

 
+4 click pentru
galerie

Viorel Vlad, membru al primului echipaj al fregatei ”Regele Ferdinand”, s-a stins din viață.  Anunțul a fost făcut pe Facebook, de către un coleg. 

”Colegul nostru Viorel VLAD, membru al primului echipaj al fregatei Regele Ferdinand, a plecat să colinde pe intinderile nesfârșite ale altei lumi. Dumnezeu să îl aibă în pază!”, a fost mesajul colegului. 

Scurt Istoric al fregatei ”Regele Ferdinand”​

Regele Ferdinand (F-221) (fostă HMS Coventry (F98)) este o fregată din clasa 22, denumită și Broadsword, actuala navă-amiral a Marinei Militare Române.

Înainte de a fi vândută Romîniei, fregata aparținea Marinei Regatului Unit.  Inițial, fregata trebuia numită Boadiceadar dar  a fost botezată Coventry în onoarea lui HMS Coventry (D-118), un distrugător din clasa 42 scufundat în Războiul Malvinelor.

Pe 14 ianuarie, 2013, nava era cumpărată de la Regatul Unit de Marina Română și redenumită "Regele Ferdinand", după conducătorul Ferdinand I al Romîniei.

Fregata a fost predată României pe 19 august 2004 și a fost supusă imediat probelor pe mare.

"Regele Ferdinand" a fost recepționată de Marina Militară Română pe 9 septembrie 2004. În acea perioadă au existat controverse privind prețul la care a fost cumpărată fregata.

Fregata a participat, în perioada septembrie-decembrie 2005 la Operația „Active Endeavour”. A fost prima prezență românească în teatrul maritim de operații din Marea Mediterană.

A participat, în Marea Neagră  la antrenamente în comun cu nave din țările member NATO, printre care: USS The Sullivans ,BUS Drazki (Bulgaria), TCG Gockceada (Turcia) și ITS Grecale (Italia).

În anul 2008, a efectuat o vizită oficială în Israel, portul Haifa. A fost prima vizită a unei nave românești în această țară.

În anul 2008, a primit Emblema de Onoare a Forțelor Navale din partea Șefului Statului Major al Forțelor Navale.

Sursa: ziuaconstanta, wikipedia. Sursa foto: navy.ro

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe