Antena Căutare

Andreea Berecleanu, marturii cutremuratoare despre bunicul ei, victima a tortionarului Ion Ficior

Infometati, infrigurati, batjocoriti, umiliti si batuti. Niste umbre care respirau cu aprobare. Lagare ale mortii care functionau dupa reteta celor de la Auschwitz. Sute de suflete trimise la moarte, dupa ce au trecut prin iadul pamantesc. Si cei pe care Dumnezeu i-a salvat ca pe martorii unei bucati insangerate de istorie. De cealalta parte a celulei erau ei. Tortionarii, calaii, criminalii cu manecile apretate. La Periprava, detinutii politici mancau porumb crud si daca nu mureau de foame, mureau de frig sau de boala.

La 85 de ani, tortionarul Ion Ficior nu are regrete. Cele o suta si ceva de suflete ucise nu l-au apasat niciodata. Nu le-a auzit niciodata gemetele de frig sau de foame. Nu le-a privit niciodata trupurile ajunse niste umbre.

"Eu ma simt ca trebuia sa fac mai mult, poate, decat am facut", sunt cuvintele lui Ficior.

Marturiile supravietuitorilor sunt cutremuratoare. O jumatate de veac n-a fost de ajuns sa stearga amintirea infernului si imaginea calaului.

"Avea o privire fantastic de urata. Te baga in fiori. Cand te prindea asta, fara niciun motiv te lua la pumni sau la picioare, ca mergeai prin curte, ca de ce nu alergai, ca astea. Intr-adevar, Ficiorul era un om care era pus pe batai!", povesteste Ioan Centiu, fost detinut politic.

Oamenii erau luati de pe strada, pentru ca pareau "dubiosi" in ochii activistilor sau pentru ca aveau alte convingeri. Actorul Mitica Popescu a ajuns detinut in colonia de munca din cauza unor prieteni care au fugit din tara.

Printre miile de detinuti din lagarul de la Periprava a fost si economistul Nicolae Berecleanu, una dintre victimele furiei demente a tortionarului Ion Ficior

"Pe bunicul meu, acest comandant il cunoaste foarte bine. Fusese director de banca la Galati si probabil ca era considerat un intelectual, ca atare trebuia eliminat prin aceasta epurare politica. A supravietuit in inchisoare, desi a trecut prin tifos eczantematic si s-a vindecat in inchisoare tarandu-se practic la soare, iar cand a iesit avea TBC. Bunicul avea o vorba: "Dumnezeu pedepseste, Dumnezeu tamaduieste". Bunicul meu a iesit vindecat din aceasta experienta", a spus cu emotie Andreea Berecleanu.

Ranile din lagarul de la Periplava nu s-au vindecat niciodata. Chiar daca sangele s-a uscat pe pielea chinuita de batai, pentru inima, nimeni n-a gasit vreodata pansamente.

Ca un paradox, cei mai multi dintre supravietuitorii de la Periplava n-au cautat razbunare. Izbanda lor a fost iertarea.

In colonia de munca de la Periprava au existat la un moment dat peste 5000 de detinuti infometati, torturati, epuizati.

De cand a fost demascat, colonelul Ion Ficior nu e de gasit. Pana ieri, traia linistit cu o pensie de 5000 de lei. Functia de administrator al blocului in care locuieste i-a satisfacut si nevoia de putere.

Pe numele fostului comandant al Coloniei de munca de la Periprava Ion Ficior s-a facut plangere penala pentru genocid.

Puteti urmari editia integrala a Observatorului pe antenaplay.ro!

VIDEO! Ultimele clipe din viata lui Ionut, baiatul sfasiat de maidanezi, surprinse de camerele de supraveghere!... Ironia sortii: Cel mai mare adapost de maidanezi din lume se afla in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x