Antena Căutare

Medicamente retrase din farmacii! Comisia Europeană interzice o serie de pastile pentru micoze

Unul dintre cele mai cunoscute medicamente prescrise în tratamentul micozelor dispare de pe piaţă. Comisia Europeană retrage de la vânzare Nizoralul, dar şi alte pastile pe bază de ketoconazol.

Unul dintre cele mai cunoscute medicamente prescrise în tratamentul micozelor dispare de pe piaţă. Comisia Europeană retrage de la vânzare Nizoralul, dar şi alte pastile pe bază de ketoconazol. Provoacă afecţiuni grave ale ficatului. Şi-ar fi trebuit scoase de pe rafturi încă de acum o lună. Însă asta nu s-a întâmplat. Reporterii Observator au colindat farmaciile cu o cameră ascunsă. Pastilele sunt vândute în continuare. Farmaciştii n-au auzit de alerta europeană. Iar medicii încă le prescriu, pe reţete.

Farmaciştii habar nu au că Nizoralul şi restul pastilelor pe bază de ketoconazol ar fi trebuit retrase demult de la vânzare, deşi Comisia Europeană a decis asta încă de acum o lună.

Motivul e simplu: riscurile tratamentului cu astfel de medicamente sunt mai mari decât beneficiile. Substanţa de bază, ketoconazolul, distruge ficatul. Uneori leziunile pot fi atât de grave, încât se poate ajunge chiar şi la transplant. Constatarea au făcut-o primii francezii, care au retras de pe piaţă pastilele cu ketaconazol încă de acum doi ani.

Imediat după ce a fost înştiinţată, şi Agenţia Naţională a Medicamentului a cerut suspendarea autorizaţiilor de comercializare pentru producătorii interni.

Însă medicii nu par să aibă habar de interdicţie sau de riscuri. Dovada: farmaciştii spun că încă le prescriu bolnavilor aceste pastile. La recomandarea Comisiei Europene, doctorii trebuie să le recomande acum pacienţilor tratamente alternative mai sigure, dar şi analize. Mai ales dacă bolnavii au urmat un tratament îndelungat pe bază de ketoconazol. Doar cremele, unguentele şi şampoanele care conţin substanţa mai pot fi folosite în continuare. În cazul acestor produse, cantitatea de ketoconazol absorbită de corp este foarte mică.


Ziua Naţională, sărbătorită cu fast, la Palatul Parlamentului... Răsturnare de situaţie în Jaful secolului! Hoţii de tablouri susţin că ar fi avut complici olandezi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x