În 2017, CEDO constata că România are prea puține celule și prea mulți deținuți. Țara noastră primea atunci termen până în 2025 să rezolve problema condițiilor de detenție. Autorităților li se cerea să asigure minimum patru metri pătrați pentru fiecare deținut și condiții decente celor încarcerați.
Cinci ani mai târziu, în 2022, un penitenciar din 45 respectă 100% normele europene. Există închisori unde 30 de condamnați împart o celulă hală sau unde în 12 metri pătrați sunt înghesuiți 8 deținuți.
Nu doar spațiul limitat reprezintă o problema, ci și hrana pe care deținuții o primesc: porții insuficiente, gust deplorabil.
În 2005, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului semnalau probleme și în cazul închisorilor franceze.
Se vorbea despre supraaglomerare, clădiri care erau adevărate ruine, îngrijire medicală care lasă de dorit. Iată că acum, în 2022, un român care este încarcerat în Franța arată o altă imagine a închisorilor din Franța.
Bărbatul își ispășește condamnarea singur în celulă și mesele pe care le primește creează invidie printre utilizatorii Tiktok. Românul se laudă cu meniuri pe care mulți conaționali nici nu și le permit zilnic.
Meniul de lux pe care-l primesc deținuții în Franța. Un român încarcerat acolo arată zilnic ce mănâncă
Damian, un român care își ispășește sentința într-un penitenciar din Franța, postează des pe Tiktok videoclipuri din închisoare. El le arată internauților condițiile de detenție și mesele copioase pe care le primește.
În unul dintre clipuri, se poate observa pe masă o farfurie plină cu cartofi prăjiți și multe bucăți de pui shangai, o doză de suc, brânză topită, două iartururi, sosuri, gem, alune, unt, șase bucăți de chec cu fructe.
Imaginile au ajuns virale pe rețeaua socială și comentariile au început să curgă: ”Cu ce medie se intră?”, ”Unde mă pot înscrie?”, ”Mănânc mai bine ca acasă acolo”, ”Baaaa, asta mânâncă mai bine decât mine, mă jur”, ”Vericu, la ce bună mâncare vin eu”, ”Nu știu dacă e o glumă dar la spital unei mame care naște și are nevoie de forțe de mâncare bună i se dă apă fiartă cu 3 bucăți de cartofi și ceva zarzavat sau orez fiert!”.
În altă zi, Damian a arătat că a primit cotlet de vită, două iaurturi, sosuri, unt, gem, două ecleruri, două porții de cremșnit, compot de fructe, cașcaval, brânză.
Nu doar porțiile sunt generoase, ci întregul meniu. Deținuții sunt ”răsfățați” cu mai multe preparate, printre care burgeri, pepene galben, chipsuri, cartofi copți cu cașcaval și bacon la cuptor, ouă prăjite, portocale, batoane de ciocolate, dovlecel pane, clătite, cordon bleu, piept de pui, nuggets, orez cu lapte, plăcinte cu vanilie, salată de ardei copt.
Și George Dobrescu, un alt român încarcerat în Franța, arată condițiile de detenție. La fel, meniurile arătate de acesta sunt cu mult peste cele primite în țara noastră. Rodii, salate, somon sunt câteva dintre produsele pe care acesta le primește.
Cât au ajuns să coste pepenii, caisele sau roșiile în Piața Obor. Prețurile fructelor și legumelor din august 2022... Suma ireală cu care se vinde un apartament “cu potențial” în Centrul Vechi din București. Cât se cere pentru imobilul di...