Antena Căutare

Merita să pice BAC-ul? 10 română, 10 biologie, 3,6 matematică. Verdict: RESPINS. Era singurul elev din liceu care a obținut ZECE, dar a fost respins

Merita sau nu să pice "examenul maturității"? Aceasta este întrbarea care stă pe buzele părinților și a multor tineri care au auzit de cazul candidatului din Craiova "930634" (cod unic) care a picat Bacalaureatul pentru că nu este bun la matematică. Elevul era singurul de la el din liceu care a obținut nota 10 la Limba Română

Merita să pice BAC-ul? 10 română, 10 biologie, 3,6 matematică. Verdict: RESPINS. Era singurul elev din liceu care a obținut ZECE, dar a fost respins
Merita să pice BAC-ul? 10 română, 10 biologie, 3,6 matematică. Era singurul elev din liceu care a obținut ZECE, dar a fost respins

O analiză a situației candidatului de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, județul Dolj, arată că din cei 25 de candidați, absolvenți în 2020 ai clasei de Matematică-Informatică a acestui liceu, 7 au fost respinși (28%) pentru notele sub 5 luate la matematică, adică el și alți 6 colegi, potrivit edupedu.rp

Elevul a picat deoarece nu a obținut nota 5 la matematică. Acesta luase inițial nota 4,6 la matematică, iar în urma contestației i s-a dat nota 3,6.

Condiția pentru a lua Bacalaureatul este să ai minimum nota 5 la fiecare dintre probele scrise și minimum media 6 la Bac.

Elevul face parte din promoția actuală și este singurul din liceu care a luat media 10 la proba scrisă de Limba și literatura română, după cum arată rezultatele publicate de Ministerul Educației. De asemenea, același candidat este singurul din tot Liceul Traian Vuia din Craiova care a luat nota 10 la proba de Biologie – Anatomie.

Candidatul este la o clasă din filiera teoretică, profil matematică-informatică, intensiv informatică. A obținut competențe de utilizator avansat atât la competenele digitale de la bac, cât și la competențele de limba română oral.

Situația elevului din Craiova a fost scoasă în evidență de Mihai Andrei Tănase, la Asociația Elevilor din Constanța, pe Facebook.

"Am un gust amar în gură și o un sentiment de repulsie!"

"Un elev de la un liceu din Craiova a obținut următoarele medii:

10 la română
10 la biologie
4.6 la mate (3.6 după contestație)

Verdict: RESPINS

De când am aflat asta, am un gust amar în gură și o un sentiment de repulsie față de ambiția sistemului de învățământ de a dovedi până la finalul liceului incapacitatea de a ajuta elevii să-și atingă potențialul.

Încă din clasele mici, suntem instruiți să credem, în inocența noastră, că singurul drum bun este să avem 10 pe linie la toate materiile. Ce înseamnă, de fapt, aceste note de 10 pe linie?

Că elevii în cauză sunt în egală măsură pricepuți excelent la toate materiile și ar putea urma cu ușurință orice drum în viață. Las la latitudinea cititorilor să măsoare în ce măsură e posibil.

Mergând mai departe, din clasele mici cei mai aclamați elevi sunt cei cu 10 pe linie. Suntem încurajați să devenim roboți care știu la perfecțiune orice informație, ăsta e idealul sistemului. Dacă un anumit elev nu e priceput la o anumită materie, automat eticheta sistemului pe el devine: RESPINS.

Elevul de mai sus este exemplul perfect. Poate e un geniu în biologie sau un artist literar și are toate șansele să își împlinească toate visele. Problema? Nu e bun la mate, deci în accepțiunea sistemului e prost.

Ministerul Educației are șansa să dea un restart acestei mentalități și să redefinească, să modernizeze acest sistem învechit, dar ce lipsește cu adevărat este curajul. Curajul de a face față unei posibile pierderi de capital politic, curajul de a înfrunta critici, curajul de a fi țap ispășitor, dacă e nevoie.

Mă gândesc cu groază la faptul că într-un an voi trece prin același mecanism de uniformizare, la fel și colegii mei. Puțin ajutor pentru generațiile viitoare, doamna ministru?", a postat pe facebook Mihai Andrei Tănase

Un carambol cu trei maşini s-a încheiat cu o cascadorie nedorită pe Drumul Naţional 1. Un şofer s-a urcat, cu tot cu maş... Caz critic! Un oraș din România a depășit pragul de 1.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x