Antena Căutare

Mihai Razvan Ungureanu: "Al Qaeda e o franciza"

Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, dezvaluie pentru Jurnalul National cum se modernizeaza retelele teroriste care ameninta Romania.

Jurnalul National: O alta supozitie urbana: impreuna cu ceilalti sefi de servicii de informatii, sunteti stapanii incontrolabili ai interceptarilor.


Mihai Razvan Ungureanu:


Cate mandate de interceptare ati cerut anul acesta?

Trei. Care preveneau strict cazuri de protectie interna, apropo de activitatile de prevenire.

E o cifra exceptionala sau una normala?

E normala.

Anul trecut, cate mandate ati cerut?

Cred ca au fost 14 sau 15. Au fost si ani in care erau 11 sau 12, cand era vorba de activitati de crima organizata transfrontaliera. Lucrurile acestea vin uneori cerute de situatii in care retele de crima organizata transfrontaliera sunt surprinse pe secvente interne si pe secvente externe. Interceptarea convorbirilor telefonice sau a mijloacelor de comunicare in general este considerata ca fiind cea mai intruziva metoda de acces la sfera privata. Practica in SIE este urmatoarea: daca nu se obtine informatia pe alte canale, abia ca ultima masura se poate ajunge la asa ceva.


O sa vedem stenograme si de la dumneavoastra?

Noi suntem un beneficiar. Si chiar si in situatia interceptarii, noi nu suntem autoritate de interceptare. SIE e un beneficiar.


Dar aveti tehnica de interceptare?

Avem toate mijloacele pe care le permite legea romana pentru a ne desfasura activitatea externa in conditii de eficienta. Nu cea interna, insa. Nu se poate aplica la nivel intern. E imposibil prin regulile institutiei. Nu faci asa ceva decat in situatia in care Romania ar fi un stat altfel croit, nu democratic, si atunci abuzul de acest gen ar trebui sa fie acoperit de sus pana jos. In momentul in care am incalca ceea ce legea spune fata de competenta SIE, atunci se intampla doua lucruri: unu - se ajunge foarte repede la o dezordine generalizata in sistem si doi - se creeaza un precedent. Asemenea gesturi sunt cele care atenteaza la siguranta nationala.

Ati avut vreo contributie la prinderea lui Nicolae Popa?


Ce inseamna prinderea lui?


Depistarea lui in Indonezia, constituirea comisiilor rogatorii...

Asta e o chestiune care nu tine de SIE.


Deci n-ati participat.

Eu spun altceva: trebuie sa facem clar diferenta dintre competentele unui serviciu si competentele altor institutii din statul roman. SIE nu are, cum avea inainte DSS, o latura de cercetare penala. Asa ceva poate face Parchetul General. La o extradare contribuie inevitabil Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe.


Deci nu SIE trebuia sa-i caute pe Popa si pe Necolaiciuc?


Nu, eu nu spun asta, dar asta e o chestiune in redarea careia trebuie sa fim atenti. SIE strange exclusiv informatie....


Deci puteti semnaliza prezenta...


... Si raspunde cel mult la cererea de informatie. Punct.


Puteati semnaliza prezenta lor.

Atat. In cazul unei cereri, doar atat poate sa faca SIE.


Ati facut asta?

Nu vorbesc despre operatiuni.


Riscul terorismului in Romania este real? Iar absenta atentatelor este meritul serviciilor sau consecinta lipsei de interes al organizatiilor teroriste?

Pusa in felul acesta, e o intrebare la care doar directorul SRI poate sa raspunda, pentru ca situatia interna este competenta lui. Ceea ce pot eu sa spun este altceva. Noi suntem evident angajati in a preveni dezvoltarea unor proiecte teroriste. Pentru un serviciu de spionaj care este prins in retele de parteneriat, conteaza nu doar riscurile la adresa propriei tari, ci si la adresa altor state partenere.

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Intactimages

VIDEO! Mircea Badea: “Eu emigrez daca Elena Udrea devine primarul Bucurestiului”... Traficul rutier pe A1 si A2, ingreunat din cauza cetii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x