Antena Căutare

Ministrul Muncii: Reintregirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este in atentia mea

Mariana Campeanu, noul ministru al Muncii a declarat luni ca posibilitatea revenirii indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu este in atentia sa, desi proiectele de ordonanta de urgenta puse luni in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii nu fac referire la aceasta prioritate.

Cuantumul indemnizatiei de maternitate a fost redus in 2010 cu 15%, lasand la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului.

Diminuarea se aplica la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 lei.

Reintregirea indemnizatiei pentru cresterea copilului - 90 000 de mame ar putea primi cate 73 de pampersi in plus

Ce ar insemna in cifre o eventuala majorare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, pana la valoarea din 2010? Revenirea la valoarea de dinainte de masurile de austeritate le-ar aduce aproximativ 73 de pampersi in plus mamelor care primesc o indemnizatie la limita inferioara.

Astfel, pentru un salariu minim de 700 lei pe luna, reintregirea indemnizatiei ar inseamna o suma de efectiv 89, 25 de lei, pentru un ajutor de 595 de lei lunari. Ceea ce inseamna ca pentru o indemnizatie minima, reintregirea indemnizatiei ar insemna 73 de pampersi in plus. Din acesti bani mamele si-ar mai putea cumpara aproximativ doua cutii de lapte praf sau maxim 14 borcanase cu mancare gata gatita pentru micutii lor.

Pentru un salariu mediu pe economie de 2117 lei, reintregirea cu 15 procente a sumei de 85% din media ultimelor 12 salarii (1799,4) ar insemna o valoare de 269,91 de RONi pe care tinerele mame ar urma sa o primeasca daca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 124/2011 ar fi modificata conform propunerii ministrului Muncii. Mai exact, aceasta reintregire ar insemna 240 de pampersi pentru o indemnizatie calculata pe baza salariului mediu pe economie.

Din nefericire insa, in tara noastra, din totalul de 198 600 de indemnizatii pe care statul roman le plateste, 90 000 de mame se descurca cu doar 600 de lei, mult mai putin decat salariul minim pe economie, doar 3438 dintre acestea incadrandu-se la plafonul maxim, de 3400 de lei.

Foto: Intact Images

VIDEO! Mai multi functionari RAR, audiati de procurori... VIDEO! Bolnavii asigurati pot sa isi recupereze banii platiti pe medicamente de la spitale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x