Antena Căutare

Avertismentul NASA! Mișcarea de rotație a Pământului se „clatină”! Ce pericole URIAȘE ne pândesc

NASA a dezvăluit omenirii că ne confruntăm cu o situație fără precedent. Specialiștii au intrat în alertă și încearcă acum să înțeleagă ce pericole ne așteaptă după ce planeta Pământ a început să se „clatine”!

NASA a dezvăluit omenirii că ne confruntăm cu o situație fără precedent. Specialiștii au intrat în alertă și încearcă acum să înțeleagă ce pericole ne așteaptă după ce planeta Pământ a început să se „clatine”!

Rotaţia Terrei în jurul propriei axe este în prezent mai puţin stabilă din cauza unei "suprasarcini laterale" ca urmare a dezgheţului survenit la poli, potrivit unui studiu realizat de NASA şi citat miercuri de EFE. Oamenii de știință americani spun că numărul seismelor devastatoare va crește pe Terra anul acesta din cauza unei încetiniri periodice a mișcării de rotație a Pământului. În plus, modificarea axei de rotație a Pământului ar putea duce la modificarea anotimpurilor.

Potrivit unui studiu realizat de Jet Propulsion Laboratory al NASA, deplasarea acestei mase este unul dintre factorii importanţi care afectează stabilitatea rotaţiei Terrei.

"O masă aflată la 45° faţă de Polul Nord - cum este Groenlanda - sau faţă de Polul Sud - cum sunt gheţarii din Patagonia - prin deplasarea sa ar avea un impact mai mare de modificare a axei în jurul căreia se învârte Terra, decât o masă care se află chiar în vecinătatea polilor", notează într-un comunicat Eric Ivins, cercetător la JPL şi coautor al studiului.

Deplasarea maselor de gheaţă este unul dintre cei trei factori pe care cercetătorii îi semnalează ca responsabili ai acestei rotaţii mai instabile şi al deplasării axei de rotaţie terestre.

Avertismentul NASA! Mișcarea de rotație a Pământului se „clatină”! Ce pericole URIAȘE ne pândesc

Un alt factor este legat de "dezvelirea" rocilor în zonele unde anterior exista un strat gros de gheaţă şi care acum nu se mai află sub presiunea acestei greutăţi.

Cea de-a treia cauză prezentată de experţi este aşa numita ''convecţie a mantalei'', provocată de mişcarea rocilor topite la temperaturi foarte înalte din adâncurile Pământului.

Potrivit studiului, stratul care se află între nucleu şi suprafaţă (manta) poate suferi variaţii cauzate de mişcările de ridicare şi coborâre a rocilor incandescente, fapt ce generează, de asemenea, instabilitatea rotaţiei, modificând axa și generând fenomene naturale ce pot deveni periculoase, precum cutremure majore.

Analizând măsurătorile realizate în secolul al XX-lea, JPL a calculat că axa de rotaţie a Terrei s-a deplasat cu aproximativ 10 centimetri pe an, ceea ce la nivelul unui secol reprezintă aproape 10 metri.

Sursa: Agerpres

Calendar ortodox. Ce NU ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului... Informația momentului! Ce vrea să facă Primăria cu Podul Grant și când va fi totul gata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x