Antena Căutare

Motivare: Dan Diaconescu, eliberat pentru ca procurorii "s-au marginit" la infractiunea de santaj

Tribunalul Bucuresti a facut publica, miercuri, motivarea deciziei de eliberare din arest preventiv a patronului OTV, Dan Diaconescu. Judecatorii sustin ca sunt date ca exista "prezumtivul grup infractional organizat" la OTV, dar sanctioneaza procurorii pentru ca au cerut arestarea doar pentru santaj, Dan Diaconescu beneficiind de o masura mai blanda pentru ca nu este recidivist si are un copil minor. Patronul OTV a fost eliberat din arest preventiv pe 25 iunie.

Tribunalul apreciaza ca exista date ca prezumtivul grup infractional organizat foloseste mijloace laborioase mascate in spatele unui post de televiziune si invocand pentru a da o aparenta de legalitate activitatii infractionale, libertatea presei, denaturand insa sever sensul constitutional al acestui concept


Potrivit judecatorilor, procurorul - care are deplinatate de atributii in identificarea si probarea activitatii infractionale - "s-a marginit sa propuna arestarea preventiva a celor doi inculpati doar pentru infractiunea de santaj", astfel ca "Tribunalul nu poate avea in vedere la individualizarea masurii preventive ce se impune in speta si infractiunea de constituire a grupului infractional organizat".

Instanta Tribunalului Bucuresti a decis o masura mai blanda in cazul lui Dan Diaconescu - cea de interzicere de a parasi tara - numai pentru ca acesta nu este infractor recidivist si are un copil minor in intretinere.

Judecatorii au mai apreciat ca, spre deosebire de Doru Parv, implicarea lui Dan Diaconescu in acest caz a fost una mult mai subtila, acesta evitand sa ia legatura in mod direct cu primarul din Zarnesti.

In motivarea instantei se mai arata ca sunt date care indica faptul ca exista un grup infractional organizat cu o structura bine stabilita si cu roluri foarte clare. Potrivit judecatorilor, atributii de conducere ar avea Dan Diaconescu - liderul gruparii infractionale si cu putere de comanda si control asupra membrilor executanti.
Doru Parv ar avea rol de interfata cu victimele, care exercita in mod nemijlocit infractiuni de santaj, iar martorele Mihaela Moise si Diana Voiculescu ar fi avut atributii de a realiza materialele cu care ceilalti doi inculpati l-ar fi santajat pe primar.

"In speta exista doar indicii in acest sens, la acest moment neputandu-se stabili cu certitudine vinovatia ultimelor doua persoane mentionate dar este atributul procurorului sa faca verificarile corespunzatoare", se mai arata in motivarea instantei de judecata.

Dan Diaconescu si Doru Parv au fost retinuti sub acuzatia de santaj, complicitate la santaj si amenintare. Cei doi au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile in dimineata zilei de 23 iunie. Doua zile mai tarziu, magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ca Dan Diaconescu sa fie cercetat in libertate.

Patronul OTV este acuzat ca l-a amenintat pe primarul comunei aradene Zarand, Ion Mot, atat direct, cat si prin intermediul lui Dorel Parv, realizator la acelasi post de televiziune, sa ii dea 200.000 de euro pentru a nu dezvalui "opiniei publice fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana respectiva, cum ar fi detinerea unei importante averi nejustificate sau efectuarea de tranzactii imobiliare ilicite".

In prezent, Dan Diaconescu are interdictia de a parasi tara, iar instanta i-a interzis sa vorbeasca la postul pe care-l patroneaza despre cazul in care este cercetat de catre procurorii anticoruptie.

Cod Rosu de inundatii pe Prut si Dunare pana vineri la 16.00... VIDEO! Hot la 10 ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x