Antena Căutare

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2021: tradiții și superstiții pe 24 iunie. Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 iunie 2021, în aceeași zi cu Sânzienele sau Drăgaica. Momentul important pentru creștinism este marcat de o serie de tradiții și obiceiuri, rămase din bătrâni. Iată tot ce trebuie să știi despre Nașterea Sf. Ioan Botezătorul 2021.

Galerie
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 iunie 2021, în aceeași zi cu Sânzienele sau Drăgaica | Shutterstock.com

Data de 24 iunie nu este aleasă la întâmplare ca fiind ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Conform Sfintei Scripturi, zămilsirea Sfântului a avut loc după ce tatăl său, pe nume Zaharia, a tămâiat în Sfântul Altar. Având în vedere faptul că în Sfântul Altar poate intra arhierenul o singură de dată pe an, repectiv în luna a șaptea, ziua a 10.

Astfel, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de naștere să rămână 24 iunie și zămilsirea să fie celebrată pe 23 septembrie.

Cine este Sfântul Ioan Botezătorul

Articolul continuă după reclamă

Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus. Vestea că Elisabeta, descendentă a seminței lui Aaron, îi va da viață Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost adusă lui Zaharia de către Îngerul Gavril.

”El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale. El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor. Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El. (Lc1.14-17)”, i-a spus Îngerul Gavril.

Acesta slujea la templu când a fost anunțat și, pentru că nu a crezut cele vestite, a rămas mut până în momentul când fiul său a primit un nume. Zaharia nu a putut să creadă faptul că va avea un copil pentru că Elisabeta era stearpă și înaintată în vârstă.

În ziua a opta după ce Elisabeta a născut, vecinii și rudele o sfătuiau să-l numească Zaharia, după numele tatălui său, dar Elisabeta s-a opus și l-a numit și-l Ioan.

Ei îi spun Elisabetei că nimeni dintre rubedeniile ei nu poartă acest nume și îl întreabă apoi și pe Zaharia, care scrie pe o tăbliță același lucru (numele pe care îl aflase de la Gavril). În clipa aceea, bărbatului i s-a deschis gura, i s-a dezlegat limba și a putut vorbi.

Tăierea Capului lui Ioan Botezătorul: când are loc sărbătoarea în 2021

Conform Evangheliei, Irodiada îi cere lui Irod tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Atunci, Sfântul Ioan se afla în temnița castelului lui Irod de la Maherus. Motivul era că Ioan îl certase pe acesta pentru relațiile nelegiute cu soția fratelui său, aceeași Irodiada.

Din dorința de răzbunare, femeia o sfătuiește pe fiica sa, Salomeea, care dansase spre plăcerea lui Irod să-i ceară capul Botezătorului. Acesta i-a făcut pe plac.

După ce a trecut le cele sfinte, Sfântul Ioan Botezătorul a fost înmormântat la Samaria. Însă, în anul 362, mormântul său a fost profanat și o parte din moaște au fost arse. Restul osemintelor au fost aduse în Ierusalim și ulterior în Alexandria.

După decapitare, capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în fortăreața Machaerus, dar mai târziu a fost recuperat și dus la Roma.

Sărbătorea Tăierea Capului lui Ioan Botezătorul este duminică, pe 29 august 2021.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2021: tradiții și obiceiuri

Pe 24 iunie 2021, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, românii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica, așa cum mai este cunoscută în popor.

Astfel, toate tradițiile din această zi au legătură cu Sânzienele, ielele bune din mitologia românescă. Dincolo de acestea, creștinii împart bucate pentru cei trecuți în neființă.

Una dintre tradițiile de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul spune că mormintele trebuie să fie curate și pe ele să fie puse flori cu un miros puternic. De asemenea, pe 24 iunie 2021 oferă pomeni îmbelșugate.

Această zi este cunoscută și ca ziua Amuțirii Cucului. Se spune că dacă acesta cântă de la echinocțiul de primăvară până la solstițiul de vară, adică până pe 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Sânzienele sunt cele care amuțesc pasărea pentru că, conform tradiției, el ar putea prevesti oamenilor cât mai au de trăit și numai Dumnezeu știe cât le este scris să fie pe pământ.

Obiceiuri de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul

De Sânziene, pe 24 iunie 2021, există mai multe obiceiuri care încă se respectă în zona Olteniei. În ziua în care Biserica prăzmuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe la sate se gătește Drăgaica.

După dansul unui grup de 5-10 fete, una dintre ele este gătită ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu. Restul tinerelor se îmbracă și ele în alb, își pun un voal pe cap, cusut cu Sânziene.

Apoi, alaiul cutreieră satul și se opresc doar la răscruce de drum, unde cântă și dansează precum Ielele.

În alte zone se ține ”Spălatul cu rouă”, ceea ce presupune că bătrânele merg în locuri încă necălcate de oameni și adună roua de Sânziene. Pe drumul de întoarcere nu trebuie să le iasă nimeni în cale, altfel e semn rău. Roua e folosita pentru spălat pentru că ar aduce sănătate și dragoste.

Rezultate Loto 20 iunie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Profesiile din care se câștigă cel mai bine în România. În ce domenii oamenii au salariile foarte mari...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x