Antena Căutare

Ne omoara practica: Romania are legislatie model in domeniul adoptiilor, dar copiii raman "captivi" in spitale

Avem o lege considerata model in Europa, dar practica ne incurca rau. De sapte luni, adoptiile se fac dupa norme noi, dar efectele inca nu se vad. Numarul de adoptii a ramas neschimbat fata de anul trecut. Explicatia e simpla: protectia copilului si asistenta sociala functioneaza doar pe hartie. In realitate, 60.000 de copii sunt captivi in spitale si centre de plasament pentru ca fie nu exista suficienti asistenti sociali, fie cei care sunt nu-si fac treaba.

Teoretic, daca nu e bolnav, un copil abandonat in maternitate nu poate sta mai mult de cinci zile in spital. Practic, sunt copii sanatosi-tun care raman acolo chiar si doi ani. Motivele pentru care ei ajung prizonierii sistemului sunt de ordinul sutelor, iar situatia lor pare fara rezolvare.

Lipsa personalului amestecata cu lipsa de interes condamna copiii la chin si suferinta.

Campania Observatorului, "Copiii nu sunt de vanzare", a atras atentia autoritatilor, care inca mai cauta o solutie. Noua lege a adoptilor e un pas inainte, dar nu e suficient. Cu tot cu proceduri simplificate, in aproape un an, in toata tara, doar cinci sute de copii au devenit adoptabili.

Lista lucrurilor care nu functioneaza e mai lunga. Autoritatile centrale pomenesc despre asistenti maternali care nu doresc sa declare copiii adoptabili pentru ca si-ar pierde o sursa de venit sau despre angajati din spitale care inventeaza boli pentru copii abandonati, perfect sanatosi, ca sa poata justifica intr-un fel cheltuirea unor fonduri. Peste 60.000 de suflete isi asteapta in acest moment parintii.

foto: Hepta.ro

Barbat talharit, dupa ce doi oameni s-au dat politisti pe Aeroportul Henri Coanda... La tara a inceput deja Ignatul! Crescatorii de porci si-au scos animalele la vanzare si pe internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x