Antena Căutare

Nenorocire in nordul Moldovei! Patru judete sunt paralizate complet din cauza ninsorilor abundente

Iarna loveste din nou, crunt, nordul Moldovei. O noua repriza de ninsori abundente a paralizat complet patru judete. Viscolul a tinut captivi, pe sosele, zeci de soferi. Cum nici utilajele de deszapezire nu au putut infrunta singure urgia, autoritatile au cerut ajutorul armatei ca sa-i salveze.

Tot armata a infruntat nametii ca sa ajunga la cei care au nevoie urgenta de ajutor medical. Gravide gata sa nasca sau bolnavi cu afectiuni cronice, care nu puteau supravietui fara interventia medicilor. Iar greul n-a trecut. E cod galben de ninsori si viscol pana maine dimineata. Iar nametii au rupt de lume, deja, sute de localitati din Vaslui, Botosani, Suceava si Neamt.

Situatia este dramatica in Vaslui. Pe un drum national, in jur de 25 de masini au stat blocate ore in sir, pana cand autoritatile au cerut ajutorul armatei. Militarii, ajutati de utilaje, dar si de membrii unui club de off-road, au sapat in nametii care au ingropat soseaua pana cand au ajuns la oameni. Pe alt drum, insa, spre pacienti care aveau nevoie vitala de oxigen, ambulantele n-au avut nicio sansa sa ajunga la destinatie. Un tanar de 32 de ani a ajuns in stare critica la spital pentru ca troienele au intarziat prea mult salvarea. Peste 100 de localitati sunt in acest moment izolate numai in Vaslui.

Localitatea Codaesti. Zona - Movila lui Burcel. O zona vulnerabila, in camp, pe DN 24, la mijlocul drumului care leaga Vasluiul de Iasi. O recunoaste doar cine-o stie. Pentru ca acum, zapada a acoperit totul. Viscoleste de ore bune. Langa militari, cateva masini, patru ori patru, incearca sa infrunte nametii. Vor sa ajunga la soferii blocati. Intre timp, unii n-au mai asteptat salvare. Speriati ca vor ingheta in masini, au preferat sa o ia la pas.

Nicio masina nu circula! Nu e de mirare. Stratul de omat e atat de mare, incat pana si utilajele celor de la drumuri au ramas blocate. Curata, iar viscolul muta inapoi zapada pe sosea.  Cine a fost mai norocos n-a ajuns pana in mijlocul urgiei si s-au intors din drum. Cine s-a aventurat mai departe a fost nevoit sa astepte ajutoarele. Ore intregi.

Dupa mari eforturi, militarii si voluntarii au ajuns la primii sinistrati. S-au intors pe jos. Sprijinind un batran care abia se putea tine pe picioare. Rafalele erau atat de puternice, incat il puteau pune la pamant. Ca si un batran, ceilati oameni au fost recuperati rand pe rand din masinile lor, din tiruri sau din microbuzele captive in troiene. 40 de jandarmi, angajati ISU si membrii unui club de off road au fost salvarea lor. Oamenii au fost dusi la Primaria Solesti unde s-au incalzit cu cate un ceai. Au fost apoi cazati la Centrul de zi din comuna, unde vor primi si alimente.

In judet, sunt deja 100 de localitati sunt izlolate. 50 dintre ele nu mai au curent. De-a lungul zilei, au fost si alte misiuni dramatice de salvare. Doi pacienti dependenti de oxigen, ale caror aparate nu mai functionau in lipsa curentului electric, au fost ajutati tot de membri unui club de off road. Iar un copil de un an, cu arsuri pe fata si pe maini, a fost dus spre ambulanta cu o masina cu tractiune integrala.

Judetul Botosani, paralizat de viscol si ninsoare!... Cat ne costa anul acesta cosul de Craciun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x