Antena Căutare

Noi reguli de circulație! Cine și cum va avea voie să circule cu trotinetele electrice în România! Ce sancțiuni vor putea fi date

Noi reguli de circulație, referitoare la trotinetele electrice, au fost lansate în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), reglementarea juridică a acestora având scopul creșterii siguranței rutiere.

Noi reguli de circulație! Cine și cum va avea voie să circule cu trotinetele electrice în România! Ce sancțiuni vor putea fi date
Reguli pentru circulația cu trotinete electrice! Ilustrație.

Potrivit proiectului lansat în dezbatere publică de MAI, trotinetele electrice vor fi conduse doar pe pista pentru biciclete, de către persoane care au minimum 14 ani și care poartă obligatoriu cască de protecție, dacă nu au împlinit 16 ani.

Mai exact, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță a Guvernului care va modifica și completa Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Prin proiect se propune ca trotineta electrică să fie definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit documentului citat, trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta.

Echiparea trotinetelor electrice ce circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă.

În procesul de elaborare al acestui proiect a fost consultată și legislația altor țări referitoare la trotinetele electrice. Circulația trotinetelor electrice nu este reglementată unitar la nivel european fiind permisă în țări precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda, dar interzisă în alte state printre care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

În România, în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 răniți grav și 156 răniți ușor.

Angajaţii de la Apele Române au început curăţarea Defileului Jiului, care ajunsese să fie asfixiat de sticle de plastic ... Mama Cristinei Țopescu, mesaj sfâșietor pentru fiica ei! Ce i-a scris pe o coroană de flori. „Iubirea vieții mele”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x