Antena Căutare

Noul cod al muncii, criticat de sindicate si patronate

Un nou cod al muncii nou a fost lansat in dezbatere de reprezentantii Minsterului Muncii! Sindicatele si o mare parte a confederatiilor patronale spun ca legea nu trebuie modificata in acest moment, intrucat nu este o prioritate. In plus, noile prevederi nu sunt in favoarea angajatului.


Noul cod creste perioadele de proba la 45 respectiv 120 de zile. sindicalistii spun ca acest articol va da posibilitatea unor patroni sa angajeze doar de proba.

Mai ales ca proiectul de modificare elimina interdictia privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.

Si nici daca si da demisia angajatul nu va scapa atat de usor. Daca acum preavizul este de maximum 15 zile pentru functii de executie si 30 pt cele de conducere, in noua legislatie angajatul trebuie sa stea in preaviz 20 de zile, respectiv 40, lucratoare si nu calendaristice.

Noul cod da posibilitatea patronilor sa tina mai mult timp angajatii cu contracte pe perioad determinat. Termenul a fost prelungit de la 2 la 3 ani si poate fi rennoit de mai multe ori.Si concedierile vor fi facute mult mai simplu, de fapt o parte dintre patroni se pling ca in acest moment legislatia este atat de rigida incat nici angajatii lenesi nu pot fi dati afara.

Pe viitor patronul poate face concedieri fara un motiv anume, fara acordul angajatului , printr o simpla notificare scrisa. De asemenea patronul poate anhaja imediat ce a dat afara pe motiv ca s a desfiintat postul de ex, acum nu poate face angajari timp de 9 luni.Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Insa si aiic legea da liber la exceptii. Orele suplimentare nu vor fi neaparart si platite pentru ca proiectul spune ca Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii, pana in 20 decembrie.

TAROM a anulat cursele aeriene catre Grecia... Romanii se aprovizioneaza din Ungaria pentru Sarbatori...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x