Antena Căutare

Noul DEX: Definitiile cuvintelor "iubire", "homosexualitate" si "sodomie" au fost modificate

Noul tiraj al DEX, tiparit in februarie anul acesta, contine o serie de modificari in explicatiile unor cuvinte, aparute in urma unor sesizari de la o serie de asociaii, inaintate Academiei Romane de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Astfel, definitiile unor termeni ca "iubire", "homosexualitate" si "sodomie" au fost modificate in DEX pentru a se asigura neutralitatea dictionarului si a nu "da note", a declarat Monica Busuioc, cercetatoare la Academia Romana, potrivit Mediafax.


Cuvantul "iubire", era definit ca "sentiment de dragoste fata de o persoana de sex opus", ultima precizare - "de sex opus" - a fost considerata discriminatorie si a fost eliminata in noul tiraj.

"Homosexual", explicat prin cuvinte ca "inclinatie patologica" sau "anormala", este explicat drept "persoana care manifesta atractie fata de persoane de acelasi sex".
Totodata, la "heterosexualitate" nu se mai face precizarea "personalitate normala".

Cuvantul "sodomie", care definea o "relatie sexuala anormala", este explicat drept "practicarea coitului anal", conform Dictionarului medical.

"Exhibitionism" nu mai denumeste o "perversitate sexuala", ci o "deviatie a comportamentului sexual".

Cea mai recenta editie a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane a fost scoasa in 1996, cu un nou tiraj in 2009 si acesta din urma, din 2012.

Un avion de mici dimensiuni a aterizat fortat in apropiere de Brasov. Pilotul a scapat cu viata... Cutremur de 4,1 grade pe scara Richter in zona Vrancea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x