Antena Căutare

Nu ai plătit la timp taxele şi impozitele? Iată ce pedeapsă rişti. E scris în Monitorul Oficial

Tuturor ni s-a întâmplat, la un moment dat, să nu plătim taxele şi impozitele, fie că am uitat sau din cauze financiare. Dacă până acum statul a trecut cu vederea, ei bine, lucrurile nu mai sunt atât de simple

Tuturor ni s-a întâmplat, la un moment dat, să nu plătim taxele şi impozitele, fie că am uitat sau din cauze financiare. Dacă până acum statul a trecut cu vederea, ei bine, lucrurile nu mai sunt atât de simple

De curând, s-a publicat în Monitorul Oficial actul normativ care instituie o nouă procedură de stabilire din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate de contribuabili, când aceștia nu își respectă obligația legală de a depune declarațiile fiscale la termenul prevăzut de lege.
Procedura se adresează în principal persoanelor juridice și nu se aplică persoanelor fizice pentru impozitul pe venit. Dacă persoana fizică are calitate de plătitor al altor taxe, cum ar fi TVA sau este angajator și achită impozitele pe salarii, în acest caz procedura îi este aplicabilă.
Compartimentele de specialitate din cadrul autorității fiscale ce constată că un contribuabil nu și-a îndeplinit obligația declarativă, vor înștiința contribuabilul cu privire la obligația depunerii declarației.
Această înștiințare trebuie adresată de organul fiscal în termen de maxim 15 zile de la data la care expira termenul legal pentru depunerea declarațiilor.

Contribuabilul are obligația depunerii declarației fiscale de îndată, iar în termen de 20 de zile de la data comunicării înștiințărilor, organul fiscal actualizează listele cu contribuabilii pentru care se va efectua impunerea din oficiu.
Pentru stabilirea din oficiu a impozitelor, analiza se efectuează automat, cu excepția TVA și a impozitului pe profit, pentru care se va extinde o analiză documentară.
Impunerea din oficiu se realizează prin emiterea formularului 160, ce se comunică contribuabilului conform procedurilor agreeate de Codul de procedură fiscală.
În termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, contribuabilul poate depune declarația fiscală sub sancțiunea decăderii, la împlinirea acestui termen. La momentul depunerii declarației de impunere de către contribuabil, se anulează din oficiu decizia de impunere emisă de organul fiscal.
Pentru impozitele și taxele regăsite în vectorul fiscal al contribuabilului a căror perioadă fiscală este luna sau trimestrul, cu excepția impozitului pe profit și TVA, organul fiscal analizează declarațiile depuse de contribuabil o perioadă anterioară de 24 luni pentru impozitele cu declarare lunară, respectiv 36 de luni pentru impozitele cu declarare trimestrială sau semestrială, potrivit BETACONSULT.
În cazul în care se identifică cel puțin 4 declarații depuse în perioada analizată, impozitul stabilit din oficiu se determină că medie aritmetică a sumelor declarate din perioada analizată.
Pentru anii anteriori din perioada analizată, impozitul se actualizează cu indicele prețurilor de consum. Pentru impozitele stabilite din oficiu aferente exercițiului curent, nu se actualizează media aritmetică cu indicele inflației.
Dacă nu se identifică 4 declarații depuse, în perioada analizată, și pentru aceste impozite se va aplica o procedură diferită cu analiză documentară.
În fiecare zi, compartimentul cu atribuții fiscale întocmește lista contribuabililor pentru care s-a efectuat emiterea deciziilor de impunere din oficiu și lista contribuabililor ce vor fi supuși unei analize documentare pentru celelalte categorii de impozite.
Astăzi ne vom bucura de soare şi temperaturi ridicate în Capitală! Cum va fi vremea în țară... Vești pentru cei care vor să-și cumpere mașină nouă! Programul "Rabla" se modifică: Ce beneficii vor avea șofe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x