Antena Căutare

O boală nouă face ravagii în România. Simptomele pe care nu trebie să le ignori sub nicio formă

O boală nouă, ce este indusă de țigara electronică, face ravagii în România, atrage atenția prof. dr. Florin Mihălțan. 

O boală nouă face ravagii în România. Simptomele pe care nu trebie să le ignori sub nicio formă
O boală nouă face ravagii în România. Simptomele pe care nu trebie să le ignori sub nicio formă

Conform Agerpres, această afecțiune, care poartă numele Evali, se manifestă prin tahicardie, febră, accelerarea anormală a respirației, scăderea cantității de oxigen din sânge.

”Evali - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o nouă consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. Cine este responsabil de această afecţiune? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit“, a declarat universitarul, potrivit sursei mai sus citate.

În ceea ce privește pericolul din spatele țigărilor electronice, medicul specialist explică că acestea conținut numeroși compuși.

”Ce este în aceste ţigări electronice? Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător. Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie”, a explicat Mihălţan.

Acesta a adăugat că un compus lichid prezent în ţigara electronică şi anume propilen glicolul induce crize de astm şi exacerbează crizele de sufocare la bolnavii cu BPOC. ”Aromele sunt în plus dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare”.

Consul onorific al Serbiei, implicat într-un incident în Capitală: Bărbatul consumase alcool şi a refuzat să oprească la... Momente de groază la Craiova! Fetiță de trei ani, scăpată pe geam de bunică | VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x