Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

O femeie de 54 de ani aflată în moarte cerebrală a devenit un înger salvator! Aceasta a salvat mai mulți oameni cu boli cronice

Fiul acesteia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor mamei lui şi a dat astfel speranţă de viaţă altora. O echipă de medici de la Spitalul Fundeni din Bucureşti a ajuns, astăzi, la Galaţi şi a prelevat rinichii, ficatul, corneea, ţesuturi, porţiuni de os şi tendoane. Toate vor fi transplantate - în funcţie de compatibilitate - unor bolnavi a căror viaţă depinde de ele.

A donat organele pentru mai mulți pacienți cu boli cronice

Pentru pacienta de 54 de ani, medicii nu au mai putut să facă nimic. A venit la Spitalul Judeţean din Galaţi în stare extrem de gravă din cauza unui accident vascular, aşa că familia ei a fost pusă în faţa unei decizii extrem de dificile.

Fiul femeii a aflat de la tatăl lui că a va rămâne fără mamă. A venit într-un suflet de la Braşov, acolo unde locuieşte, la Galaţi, pentru a-şi putea lua rămas bun. Însă decizia de a dona organele mamei sale i-a făcut suferinţa puţin mai uşor de suportat. Ştie că astfel va continua să trăiască prin cei cărora le va salva viaţa.

Pentru medici gestul tânărului este cu atât mai emoţionant cu cât numărul celor care îşi dau acordul pentru donarea de organe este încă destul de mic în România. Doar 65 de donatori au existat în 2018, din 160 posibili. Pentru restul, familiile nu şi-au dat acordul de prelevare. Asta face ca în cazul unor probleme de sănătate cronice, pacienţii români să caute savarea peste hotare. Atunci când se poate.

Organele femeii de 54 de ani au ajuns la Spitalul Fundeni. Acolo vor salva vieţile pacienţilor compatibili aflaţi pe listele de aşteptare. Pot fi consideraţi norocoşi în condiţiile în care, anual, mii de pacienţi cu boli cronice mor pentru că nu primesc la timp un organ compatibil.

Deşi se află înaintea celui mai trist Crăciun din viaţa sa, fiul pacientei donatoare spune că abia aşteaptă să îi întâlnească pe cei care vor primi viaţă de la mama lui. Majoritatea spitalelor mari din ţară sunt acreditate pentru prelevarea de organe. Aceasta este a patra prelevare de organe de la spitalul Judeţean Galaţi.

Recomandari