Antena Căutare

O nouă lege a drogurilor împarte politicienii şi societatea civilă în două! Cresc pedepsele pentru cei care deţin sau fac trafic de etnobotanice şi canabis

România are în sfârşit o lege a etnobotanicelor! Un proiect controversat interzice vânzarea şi deţinerea de substanţe psihoactive, precum celebrul Zombie. Pedepsele cresc şi pentru traficul de droguri de risc şi mare risc, inclusiv canabis. Rămâne însă neschimbată legea privind consumul, un capitol care a împărţit în două societatea civilă.

O nouă lege a drogurilor împarte politicienii şi societatea civilă în două! Cresc pedepsele pentru cei care deţin sau fac trafic de etnobotanice şi canabis Galerie
Lege nouă pentru droguri

Noua lege defineşte pentru prima oară etnobotabicele: orice substanţă cu efect psihoactiv este considerată drog. Vândute la liber de anul trecut, tocmai pentru că nu erau definite în lege, etnobotanicele au făcut zeci de victime printre copii. E primul argument al deputatei care a iniţiat proiectul.

Conform noii legi, deţinerea şi traficul de astfel de substanţe sunt pedepsite cu închisoare de la doi la şapte ani. Iar promovarea etnobotanicelor se pedpeseşte şi ea cu până la cinci ani de închisoare. În România cele mai consumate narcotice sunt canabisul, cocaina, urmate de așa zisele etnobotanice. Studidiile arată că cel puțin 490 de mii dintre români au încercat cel puțin o dată acest tip de substanță.

Pedepsele cresc şi pentru cultivarea, traficul sau deţinerea în vederea vânzării a drogurilor de risc şi mare risc, precum canabis, cocaină şi ecstasy. Votat ieri în Camera Deputaţilor, proiectul a stârnit astăzi controverse uriaşe. Legea ambiguă i-a făcut pe mulţi să creadă că inclusiv pedepsele pentru consumul de droguri vor creşte. În plasă a căzut inclusiv Dan Barna, liderul partidului care a propus proiectul.

Criminalizarea consumului de droguri nu face decât să vulnerabilizeze suplimentar pe cei aflați în situații de dependență. USR va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu.

VIDEO/ Cel mai grav accident pe calea ferată din ultimele două decenii are un erou: mecanicul trenului de călători!... VIDEO/ Un tânăr a scăpat ca prin miracol dintr-un accident care depăşeşte orice cascadorie! Chuck Norris de Craiova a sc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x