Antena Căutare

O poveste cu multe lacrimi: Despre românii morți în atentatele de la Madrid

Zi neagră pentru istoria Spaniei și a întregii lumi. Ziua în care, în apropierea gării Atocha din Madrid, zece bombe puse în patru trenuri de călători au explodat aproape simultan


Zi neagră pentru istoria Spaniei și a întregii lumi. Ziua în care, în apropierea gării Atocha din Madrid, zece bombe puse în patru trenuri de călători au explodat aproape simultan.

192 morti şi 1.857 răniţi. Printre aceștia, 16 români și-au pierdut viața și 350 au fost grav răniți. Lacrimi, durere și suferință pentru familiile acestora care se aflau în țară.

Avea doar 18 ani si a ars de viu in "trenurile mortii". Alexandru Suciu din Blaj era cel mai tânăr dintre romanii morți. Livia Bogdan Seatcu din Reghin, Paula-Mihaela Sfetcu din Alexandria, Gabriela-Georgeta Dima din Valcea, Nicoleta Diac din Sabaoani, Alois Martinas tot din Sabaoani, Csaba Zsigovzki din Ludus, Mariana Negru din Cluj, Stefan Modol din Alba, Petrica Geneva si Ionut Popa din Teleorman. Români pentru care destinul a fost tragic.

Poveștile lor spun multe. Spre exemplu, SFETCU PAULA MIHAELA si BOGDAN LIVIA aveau numai 27 de ani. Prima plecase, impreuna cu prietenul ei, in Spania, pentru a-si ajuta parintii someri sa-si creasca cei patru copii. Livia plecase impreuna cu parintii, sora geamana si fratele ei, nadajduind sa stranga bani pentru o casa. Și-au găsit sfârșitul în cel mai groaznic mod cu putință.

MARIANA NEGRU, din localitatea Morlaca, este și ea una dintre victime. A murit tot departe de casa, Mai avea un frate si o sora, plecati si ei in Spania. Sora ei, Livia, era la Barcelona. Fratele ei statea chiar cu Mariana si sotul acesteia, intr-o suburbie a Madridului. Plecati in urma cu 3 ani in Spania, cei doi soti nu mai aveau de gand sa se intoarca in tara. Isi creasera propria firma si castigau bine, iar tragedia i-a lovit ca un trăznet. O dramă care a fost acceptată cu greu de familie și apropiați.

Alături de ei, alți 13 români și-au pierdut viața. Ziua de 14 martie a fost decretata zi de doliu national, in memoria cetatenilor romani victime ale atentatelor teroriste din 11 martie de la Madrid si ca semn de solidaritate cu poporul spaniol.

De altfel, unul dintre martorii atentatului de la Madrid îşi aminteşte cum au început să bubuie vagoanele de tren şi i-a rămas în memorie spaima călătorilor.

"Era un tren plin de oameni. În urma mea au început să bubuie vagoanele, lumea nu şi-a dat seama la început despre ce era vorba. A treia zi am aflat că, de fapt, atacatorii sunt musulmani. (...) Mi-a rămas în minte fumul, vedeam spaima celor care fugeau de acolo, era o gară întreagă isterizată", a povestit Adrian Iuga, martor în atentatul de la Madrid, duminică, la emisiunea Secvenţial, de la Antena 3. Iuga a mai spus că, după acest atac, supravieţuitorii au primit diverse favoruri, precum acela de a se putea angaja.

La zece ani de la oribilele atentate, 11 români supraviețuitori vor fi decoraţi luni cu Ordinul civil de recunoaştere a victimelor terorismului de către Ministerul spaniol de Interne.

Cei 11 români se numără printre cele 350 de persoane rănite în atentatele de la Madrid din 2004 care vor fi decorați de ministrul spaniol de interne, Jorge Fernández Díaz, transmite Agerpres.

Ordinul civil de recunoaşte a victimelor terorismului este acordat, în două grade - Mare Cruce (Gran Cruz), pentru persoanele care şi-au pierdut viaţa în atentate teroriste, şi distincţie (encomienda) pentru cei răniţi în atentate teroriste sau răpiţi de organizaţii teroriste.

”Cu ocazia actului omagial organizat pentru cea de-a zecea comemorare, Ministerul spaniol de Interne va decora aceste victime. În 2011 au fost predate Marile Cruci familiilor a nouă români dintre cei decedaţi. Acum vom acorda distincţii pentru 11 dintre cei răniţi. Am luat legătura cu ei şi ne-au confirmat faptul că vor lua parte la actul de omagiere care va avea loc în 10 martie la Opera din Madrid”, a declarat pentru Agerpres Sonia Ramos Piñeiro, director general în cadrul Direcţiei de atenţie şi sprijin pentru victimele terorismului din cadrul Ministerului spaniol de Interne.

O zi ce va rămâne în mintea și inimile tuturor. Sângeroasă, dureroasă...

Citește AICI cine sunt autorii atentatelor.

Vântul închide porturile la Marea Neagră... Accidentul din Apuseni: Adrian Iovan NU ERA la manşa avionului care s-a prăbuşit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x