Căutare Live

Oameni cu probleme neuro-psihice, ținuți în condiții deplorabile în centrul de la Urlați. Ministrul Muncii: ”Sunt rupți de lume și de realitate!”

O vizită inopinată la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Adulti cu Handicap din Urlati a strârnit o reacţie puternică din partea Ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta a apelat la o platformă de socializare pentru a povesti despre problemele de acolo: oameni care suferă din cauza singurătăţii, dar şi existenţa unui izolator "cât o debara". Angajaţii centrului spun însă că problemele sunt altele: lipsa de personal şi numărul prea mare de beneficiari. 

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a ajuns la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Adulti cu Handicap din Urlati în urmă cu două seri. Oficialul a povestit ce a găsit acolo pe un site de socializare.

"Rupţi de lume şi de realitate, pe un drum desfundat de mai bine de 3 km de localitate am găsit peste 170 de oameni în condiţii greu de descris în cuvinte: au o cuşcă tip debara, fără lumină naturală sau aerisire, unde sunt pedepsiţi cu săptămânile atunci când încearcă să fugă din acest lagăr.", a declarat ministrul Muncii.

Deşi nuanţată ulterior, concluzia ministrului a fost clară: oamenii cu probleme neuro-psihice trăiesc în condiţii greu de imaginat şi nu sunt integraţi în societate aşa cum ar trebui.

”Ei sunt imprevizibili și nu știm la ce să ne așteptăm. Un pacient având idei delirante, halucinații, cu diagnosticul de schizofrenie paranoidă presupune astfel de manifestări.”, a declarat Cristina Zamfir C.R.R.N.P.A.H Urlați.

În plus, nici familiile nu se grăbesc uneori să-i ia acasă pe aceşti bolnavi. Asta pentru că odată plecaţi din instituţie, aceştia ar avea nevoie de asistenţă permanentă.

Cât despre izolatorul cât o debara, conducerea centrului spune că este folosit mai mult pentru a proteja, decât pentru a pedepsi. Dar recunoaşte că normele de spaţiul pentru fiecare pacient nu sunt respectate.

Ceea ce este o problemă cu adevărat gravă, mai ales în condiţiile în care centul este supra-populat. În instituţia de la Urlaţi sunt 175 de oameni internaţi, cu aproape 70 mai mulţi decât ar trebui, iar personal prea puţin.

”Munca cu acești oameni este mai dificilă. Avem probleme și din lipsă de personal. E foarte greu fiind un singur asistent.”, a declarat Camelia Iancu, asistent medical.

Deşi au fost scoase în repetate rânduri la concurs posturi de medic, infirmier sau asistent medical, nimeni nu s-a grăbit să aplice. Ar mai fi nevoie de 50 de angajaţi în condiţii normale.

Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!... Avocatul complicelui lui Gheorghe Dincă, primele declarații: ”Nu recunoaște nimic, nu a văzut pe nimeni!”...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri