Antena Căutare

Omar Hayssam, in puscarie pentru atentat la adresa statului sirian

Procesul fugii lui Omar Hayssam a fost amanat la Curtea de Apel Oradea. Avocatul sirianului a prezentat un document care atesta ca acesta este intr-o inchisoare militara din Siria, fiind condamnat pentru "atentat la siguranta statului sirian". Judecatorul a cerut demersuri privind audierea acestuia.



"Decizia a fost transmisa familiei lui Omar Hayssam. Din continutul acesteia reiese ca acesta a fost condamnat pentru atentat la siguranta statului sirian, prin colaborare cu statul israelian. Totodata, contine adresa unde poate fi citat si unde autoritatile romane pot face demersuri pentru a-l gasi si audia", a explicat avocatul Ion Cazacu, potrivit mediafax.ro.

Totodata, avocatul a criticat adresa lapidara transmisa la Oradea de Ministerul de Externe, care se rezuma la o nota verbala primita din Siria, potrivit careia Omar Hayssam nu a fost gasit la domiciliul parintilor sai.

"Se arata in document ca s-au facut demersuri pentru a-l gasi la locuinta tatalui sau, iar acesta ar fi spus ca nu si-a vazut fiul de trei ani. Este cel putin curios ca ar fi spus acest lucru, din moment ce l-a vizitat la inchisoare, i-a dus mancare si medicamente", a afirmat Cazacu.

El a solicitat reluarea demersurilor pentru gasirea lui Omar Hayssam.

"Acum exista informatii certe unde poate fi gasit. Este in stare de detentie, care poate dura pana in ianuarie 2012, potrivit sentintei", a declarat Cazacu.

Desi procurorul de sedinta al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bihor a cerut judecatorilor respingerea solicitarii facute de avocat, pe considerentul ca procesul treneaza de mai multi ani, timp in care autoritatile statului au facut suficiente incercari pentru a-l gasi pe sirian, judecatorul de caz, Traian Munteanu, a decis sa amane procesul cu sase luni.

"Nu se poate trece la judecarea unei cauze daca exista dovezi ca inculpatul este arestat intr-o alta cauza, chiar daca intr-un alt stat, si poate fi instiintat despre procesul sau. Este imperios necesar sa se procedeze la citarea inculpatului, pe cale diplomatica, din Penitenciarul Militar nr. 1 Siria, asa cum se specifica in document. De asemenea, vom solicita Ministerului de Justitie sa depuna eforturi pentru ca, in baza tratatului bilateral intre Romania si Siria, sa se realizeze audierea inculpatului prin videoconferinta", a aratat judecatorul.

De asemenea, magistratul a anuntat ca documentele clasificate din dosarul sirianului au fost trimise la Oradea, iar avocatii care au certificate ORNISS le pot studia, intr-o sala special amenajata in incinta Curtii de Apel Oradea pentru pastrarea documentelor clasificate.

"Atat eu, cat si procurorul am studiat aceste dosare. In cazul in care domnii avocati doresc sa le studieze, acest lucru este posibil acum", a declarat Munteanu.

Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Intact Images

Vaslui: Un invatator a venit beat la sedinta de repartizare a posturilor... Patriarhia Ierusalimului a renegat Patriarhia Romana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x