Live acum
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Ordonanța militară. Românii nu mai au voie să iasă din case pe timpul nopții, decât în anumite condiții

Ordonanța militară nr.2. Măsuri împotriva coronavirus. Ministrul Afacerilor Interne Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au anunțat, într-o conferință de presă, luarea de noi măsuri în starea de urgență privind prevenirea răspândirii COVID-19.

Ordonanața militară. Românii nu mai au voie să iasă din case pe timpul nopții, decât în anumite condiții

Pixabay

După o zi de primăvară în care mulți români au ignorat absolut orice recomandare din partea autorităților privind evitarea contactului cu alte persoane și au ieșit la grătare, în parcuri, în păduri, autoritățile au făcut publică Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020, prin care se anunță noi măsuri de prevenire a răspândrii COVID-19.

Conform articolului 5 din ordonanța militară, românii nu mai au voie să circule în intervalul orar 22:00 - 06:00 decât în anumite condiții, care pe timpul zilei, conform articolului 4, au caracter de recomandare.

În cazul unor deplasări în interes profesional sau personal, oamenii trebuie să prezinte o adeverință eliberată de angajator care să justifice motivul deplasării sau o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Măsura se aplică de luni, 23 martie 2020, ora 22:00, ora României

Citește și: Interzis să te plimbi sau să ieși pe stradă. Interzis să te vezi cu mai mult de trei persoane. Nu ai cum să te mai duc la dentist. Interzis să te duci la biserică. Noi măsuri restrictive pentru români

Art. 4. – În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Citește și: Raed Arafat, reacție după ce oamenii au ieșit la grătare: "Virusul nu se vede, nu se simte și nu are gust ca să-l evitați"

Art. 5. – (1) În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Recomandari