Live acum
Prime Time 20:00Chefi la Cutite

Coronavirus. Ce este pandemia COVID-19 și ce alte pandemii au afectat omenirea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus miercuri că epidemia de Covid-19 poate fi caracterizată ca pandemie.

OMS a declarat COVID-19 drept pandemie

Pixabay

Până în prezent, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan (China), la finalul anului trecut, peste 118.000 de oameni din mai multe de 110 ţări au fost infectaţi.

Numărul deceselor la nivel mondial a depăşit 4.200.

Citește și: Alertă mondială! A fost declarată pandemie de coronavirus: Peste 4.000 de morți în toată lumea

Ce sunt pandemiile?

Pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. Potrivit OMS, o pandemie este declarată când o boală nouă pentru care oamenii nu au imunitate se răspândeşte în lume peste aşteptări.

Odată declarată pandemia, este tot mai posibil că răspândirea la nivelul comunităţii va avea loc, iar guvernele şi sistemele sanitare trebuie să se asigure că sunt pregătite.

O epidemie, de cealaltă parte, este o creştere subită a cazurilor unei boli care poate fi atribuită unei ţări sau comunităţi.

Prima pandemie coronavirus

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut: „Nu am mai văzut niciodată o pandemie provocată de un coronavirus”.

El a adăugat că totuşi crede că poate fi controlată.

Pandemie nu este un cuvânt folosit cu uşurinţă, a adăugat el. „Este un cuvânt care, dacă se foloseşte greşit, poate cauza o frică iraţională sau o acceptare a faptului că lupta s-a încheiat”.

Organizaţia aminteşte că folosirea termenului de „pandemie” nu schimbă măsurile care sunt luate şi care trebuie continuate.

Citește și: Coronavirus. 15 recomandări oficiale pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Ce urmează după declararea pandemiei?

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că „mai multe ţări au demonstrat că acest virus poate fi eliminat şi controlat”.

OMS a amintit că, pentru diminuarea avansării coronavirusului, trebuie avute în vedere cinci puncte cheie: prevenţia, pregătirea, sănătatea publică, conducerea politică şi oamenii.

„Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, este o criză care va afecta toate sectoarele - astfel că toate sectoarele şi toţi oamenii trebuie să participe la luptă”, a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Între pandemiile care au afectat omenirea se numără

  • H1N1 (2009),
  • HIV (1981),
  • gripa spaniolă (1918),
  • ciuma bubonică (1347),
  • varicelă (1870).
Recomandari